Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα εμφράγματα στους καπνιστές συμβαίνουν μια δεκαετία νωρίτερα

Οκτώβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι καπνιστές παθαίνουν έμφραγμα σε αρκετά μικρότερη ηλικία κατά μέσο όρο σε σχέση με τους μη καπνιστές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό καρδιολογίας «American Journal of Cardiology», μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για έμφραγμα ή στηθάγχη, δηλαδή πόνο στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και θεωρείται πρόδρομο σύμπτωμα του εμφράγματος. Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες μη καπνιστές ήσαν 64 ετών κατά μέσο όρο τη στιγμή του εμφράγματος, ενώ οι καπνιστές 55, δηλαδή 9 χρόνια νεότεροι. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες ηλικίες ήσαν 70 ετών για τις μη καπνίστριες και 57 για τις καπνίστριες (ακόμα μεγαλύτερη διαφορά της τάξης των 13 ετών). Αυτή η «ψαλίδα» παρατηρείται παρόλο που στο δείγμα της έρευνας οι καπνιστές ήσαν κατά μέσο όρο νεαρότερης ηλικίας και είχαν γενικά λιγότερα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη του λεγόμενου «παράδοξου του καπνιστή», δηλαδή του γεγονότος ότι οι καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά το αμέσως επόμενο εξάμηνο μετά το έμφραγμά τους σε σχέση με τους καπνιστές (κάτι που εξηγείται με βάση την πιο νεαρή ηλικία τους και τη γενικότερη καλύτερη κατάσταση της υγείας τους κατά τη στιγμή του εμφράγματος). Έτσι, οι μη καπνιστές πέθαναν κατά το επόμενο εξάμηνο σε ποσοστό 5% οι άνδρες και 8% οι γυναίκες, έναντι ποσοστών 3% και 6% αντίστοιχα για τους καπνιστές. Όμως το «παράδοξο» αυτό δεν διαρκεί για πολύ.

«Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς τη συνήθεια του καπνίσματος», τόνισαν οι επιστήμονες και επεσήμαναν ότι «ακόμα και μετά από λίγες μέρες διακοπής του τσιγάρου, υπάρχει μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος. Αν μάλιστα περάσουν ένα με δύο χρόνια που έχει πια κανείς σταματήσει το κάπνισμα, τότε ο μεγαλύτερος πρόσθετος κίνδυνος για έμφραγμα έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει λοιπόν άμεσο όφελος και αυτό αυξάνει, όσο περνάει ο χρόνος».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιθανότερο σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές να πάθουν κι άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν άλλα καρδιολογικά προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες μετά το πρώτο έμφραγμα ή την αρχική στηθάγχη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι του καπνίσματος, όσον αφορά την καρδιά, είναι τελικά ακόμα μεγαλύτεροι για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.

Αγγελιοφόρος

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 13th, 2011 at 13:20 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply