Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καταρρέει η Αlapis, χωρίς υλικά τα νοσοκομεία που προμηθεύει

Οκτώβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη χρωστάει ένα δισ. ευρώ

Καταρρέει η Αlapis, χωρίς υλικά τα νοσοκομεία που προμηθεύειΜετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Proton Bank που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της τράπεζας του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ζει στο Λονδίνο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται και το δημιούργημά του, η φαρμακευτική εταιρεία Alapis η οποία οφείλει στις τράπεζες κοντά ένα δισ. ευρώ και προμηθεύει με φάρμακα και νοσηλευτικό υλικό σχεδόν όλα τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Alapis που μεταβιβάστηκε πέρυσι σε επενδυτικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο είχε το α’ εξάμηνο βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές – στο μεγαλύτερο μέρος τους (800 εκατ. ευρώ) είναι συγκεντρωμένες σε τρεις πιστώτριες τράπεζες, τη Royal Bank of Scotland (RBS), την Εμπορική και την Εθνική – προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από προμήθειες φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία.

Η εταιρεία βρίσκεται σε «χρηματοδοτικό κενό», οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετ’ εμποδίων, ενώ υπάρχει διοικητική αναταραχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων που γίνεται μέσω του πολυσχιδούς δικτύου του Ομίλου και της εταιρείας Gerolymatos, η οποία ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο ΧΑ, αλλά και των εξελίξεων που διαφαίνονται στην Alapis, η τιμή της μετοχής υποχώρησε την Τρίτη στα 5 λεπτά (0,05 ευρώ) καταγράφοντας απώλειες 28% σε μία ημέρα, ενώ την Τετάρτη εν μέσω ανόδου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Η ταμειακή κατάσταση της εταιρείας αποτυπώνεται ευκρινώς στα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας διετίας όταν οι ταμειακές ροές βρέθηκεν πέρυσι στο «κόκκινο».Το 2009 στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ που ήταν σοβαρό ποσό σε περίοδο κρίσης.

Τα φάρμακα
Σήμερα, η Alapis δραστηριοποιείται στις ακόλουθες κατηγορίες φαρμάκων προωθώντας μεταξύ άλλων και προϊόντα συνεργαζόμενων πολυεθνικών εταιρειών:

– Καρδιολογικά, Αγγειοκαρδιακά, Διαβητολογικά, Δερματολογικά, Ουρολογικά, Νευρολογικά, Ψυχιατρικά, Αντικαρκινικά, Ανοσοποιητικά, Αιματολογικά Νοσοκομειακά, Παιδιατρικά, Οφθαλμολογικά, Αναπνευστικά, Αλλεργικά, Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΟΤC)

Ο Ομιλος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή και διανομή και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Ο κατάλογος των παραφαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται περιλαμβάνει:
– Επιθέματα Τραυμάτων, Στερεωτικοούς Επιδέσμους & Ταινίες, Επιδέσμους γενικής χρήσεως, Ηλεκτρονικές συσκευές ποιότητας (πιεσόμετρα, θερμόμετρα), Ορθοπεδικά.

Επίσης, μέσω του χονδρικού δικτύου των φαρμακαποθηκών διατίθενται προς διανομή περισσότεροι από 10.000 κωδικοί παραφαρμακευτικών ειδών:

– Eίδη Βρεφανάπτυξης
– Παιδικά καλλυντικά
Συμπληρώματα διατροφής
– Φυτικές πολυβιταμίνες
Χημικά
– Δρόγες
Φυτικά διαιτητικά προϊόντα
– Υπατικά
Είδη υγιεινής περιποίησης γυναικών
Καλλυντικά
– Αποσμητικά
– Αποτριχωτικά
– Κρέμες εγκυμοσύνης
– Kρέμες σύσφιξης, αδυνατίσματος
– Είδη αντηλιακής προστασίας
– Προϊόντα περιποίησης μαλλιών
– Προϊόντα περιποίησης προσώπου – σώματος
– Προϊόντα υγιεινής και περιποίησης χεριών – ποδιών
Οδοντιατρικά
– Είδη υγιεινής στόματος
Οφθαλμολογικά
– Ταμπλέτες και υγρά φακών επαφής
Προϊόντα δερματικών παθήσεων
– Δερμοκαλλυντικά
Παστίλιες λαιμού
– Γλυκαντικά
Διαγνωστικά
– Συσκευές και Τεστ Αιματολογικού και Ουρολογικού ελέγχου
– Τεστ Εγκυμοσύνης
– Προφυλακτικά
– Επιδεσμικά – Πρώτων βοηθειών
– Εμπλαστρα
– Ορθοπεδικά
– Περιπατητικά
– Καλσόν φλεβίτιδας
– Ιατρικά εργαλεία
– Νοσοκομειακά
– Είδη για στομίες
– Υποσέντονα
– Πάνες ακράτειας
– Παιδικές πάνες
– Βαμβακομάντηλα
– Χαρτομάντηλα
– Είδη Εργαστηρίου
– Ζυγοί

Επιπλέον, ο Ομιλος εισάγει και εμπορεύεται στην ελληνική αγορά γάλατα και διατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που απευθύνονται κυρίως στις βρεφικές ηλικίες. Οι σειρές των εν λόγω προϊόντων περιλαμβάνουν:

Γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας
Γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας
Παιδικές κρέμες
Ροφήματα
Είδη κλινικής διατροφής
Λοιπές υπηρεσίες

Πέραν των προαναφερθέντων, ο Ομιλος παρέχει υπηρεσίες Logistics προς φαρμακευτικές εταιρείες έχοντας αναλάβει τη διανομή των προϊόντων τους προς τις φαρμακαποθήκες.

Η ιστορία
Οπως αναφέρεται στο «προφίλ» της εταιρείας, ο Ομιλος Alapis δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Veterin ΑΒΕΕ, Lamda Detergent ΑΒΕΕ, ΕΒΙΚ ΑΕ και Elpharma ΑΕΒΕ.

Με τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων των τεσσάρων αυτών εταιρειών σε ένα κεντρικό κορμό, ο Ομιλος προσφέρει σε κάθε δραστηριότητα τη δυνατότητα να ενισχύεται από την τεχνογνωσία και τη διείσδυση στις αγορές των υπoλοίπων.
Ο Ομιλος δραστηριοποιείται στη χονδρική πώληση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών μέσω θυγατρικών εταιρειών στις αγορές της Νοτίου Αγγλίας και της Σερβίας.

Το δημιούργημα Λαυρεντιάδη

Ο Ομιλος Alapis δραστηριοποιείται στο κλάδο της Ανθρώπινης Υγείας μέσω των ακόλουθων εταιρειών:
– ALAPIS ABEE ALAPIS RESEARCH LABORATORIES INC.
– ALMEDIA PHARMACEUTICALS ΑΕ
– EUROMEDICINES LTD GENESIS ILAC
– GEROLPHARM ΑΕ GEROLYMATOS INC MEDSYSTEMS ΑΕ
– SAMBROOK MED ΑΕ
– SANTA PHARMA AE
– SUMADIJALEK AD
– ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΑΕ
– Κ.Π. ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ΠΝΓ
– ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΙΚΑΛ ΑΕ
– ΦΑΡΜΑΓΟΡΑ AE
– ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ ΑΕ
– ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ
– ΦΑΡΜΑΣΟΦΤ ΕΠΕ

 

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 13th, 2011 at 12:30 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply