Αναθεωρούνται προς το καλύτερο οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο “οικόπεδο 12” της κυπριακής ΑΟΖ – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία – Πυρά Ταλάτ για την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία

Καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι εξελίσσονται οι έρευνες για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι κατά 40% μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Noble Energy, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος“, υπολογίζεται ότι το κοίτασμα είναι είναι περίπου 700 ως 1.000 μέτρα πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της γεώτρησης θα είναι μικρότερο.

Παράλληλα, αν και οι αρχικοί υπολογισμοί του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, της Noble Energy και της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου έκαναν λόγω για 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ο αριθμός ανέβηκε στα 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι έρευνες για να διαπιστωθεί με ακρίβεια το βάθος και η πίεση του κοιτάσματος συνεχίζονται.

Όσο μάλιστα προχωρούν οι έρευνες, πληθαίνουν και οι εικασίες για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα και ποιοι θα μοιραστούν τα κέρδη, με την κυπριακή πλευρά να αποφεύγει μέχρι στιγμής να τοποθετηθεί. Ωστόσο ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έχει τονίσει ότι τα κέρδη θα είναι πολλά για ολόκληρη την Κύπρο.

Οργή Ταλάτ για τους χειρισμούς της Τουρκίας
Όσο τόπο έπιασαν οι απειλές του πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, για τη “μονομερή ένταξη” των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ τόσο τόπο θα πιάσουν και οι σημερινές απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση σε εκπομπή του καναλιού Kibris Tv, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι ορθοί οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα κατά των ενεργειών των Ελληνοκυπρίων, αλλά -πρόσθεσε- αυτό δεν είναι κάτι που έγινε μόνο τώρα, αλλά και προηγουμένως κατά την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς -κατά την έκφρασή του- στην ΕΕ.

Όσον αφορά τις έρευνες του τουρκικού σεισμολογικού Πιρί Ρέις, ο κ. Ταλάτ είπε πως αν ήταν ο ίδιος στην ηγεσία της κοινότητας “θα αντιδρούσε στην αποστολή του καθώς δεν εξυπηρετεί τίποτα”. Αν όντως η Τουρκία ήθελε να σταματήσει τις γεωτρήσεις των Ελληνοκυπρίων, συνέχισε, θα έπρεπε να παραχωρούσε άδεια σε μια διεθνή εταιρεία να ασχοληθεί με αυτές.

Ζητά συμβιβασμό στο θέμα της αξιοποίησης
Κάλεσε επίσης τον Ντερβίς Έρογλου να συζητήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά το διαμοιρασμό του πετρελαίου.
Σε περίπτωση, είπε, που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν την πρόταση, να τους ασκηθούν πιέσεις από διεθνείς παράγοντες και αν και πάλι αντιδράσουν τότε και οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποφεύγει τις ”ιαχές πολέμου” και δήλωσε ότι οι απειλές προς τους Ελληνοκύπριους “είναι λάθος τακτική”.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε λάθος τη “συμφωνία” οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Όταν ενημέρωσε, ανέφερε, για τις απόψεις του την Άγκυρα, του διεμήνυσαν ότι η “ΤΔΒΚ” “έχει δικαιώματα στο σύνολο του νησιού” και ότι είχαν ήδη αποστείλει το Πιρί Ρέις για έρευνες στο οικόπεδο 12.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.