Τρόμο στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας «έσπειρε» η πρόωρη άφιξη του χειμώνα. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στους 6 – 12 βαθμούς το βράδυ της Κυριακής και χτες το πρωί υποχρέωσε πολλούς να ανάψουν τα καλοριφέρ, για να περιορίσουν το κρύο στα σπίτια τους

Την ανησυχία για το κόστος της θέρμανσης διαδέχεται ο φόβος για το ενδεχόμενο αδυναμίας κάλυψης της δαπάνης φέτος το χειμώνα.

«Ο κόσμος είναι σε αδιέξοδο. Η απελπισία κυριαρχεί. Εδώ και δυο ημέρες έχουμε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν. Ηδη, τα καλοριφέρ έχουν ανάψει εδώ κι ένα μήνα και από το Σαββατοκύριακο δουλεύουν φουλ. Αν δε γίνει κάτι με τα καυσόξυλα και το επίδομα θέρμανσης, δε θα τη βγάλουμε. Δεν είναι μόνο τα σπίτια, αλλά και οι αποθηκευτικοί χώροι για τις πατάτες, που μένουν απούλητες και πρέπει να θερμαίνονται», τόνισε ο Μελέτης Μαυρίδης, δήμαρχος Νευροκοπίου Δράμας.

Χτες το πρωί ο υδράργυρος έδειχνε 5 βαθμούς στη Φλώρινα, 6 στην Καστοριά, 8 στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, και 9 στο Νευροκόπι. Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στις κορυφές των βουνών, ενώ «στα άσπρα» ντύθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών.

«Για πετρέλαιο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Οι μισές οικοδομές δε θα ανάψουν καλοριφέρ. Στις μονοκατοικίες έχουν κάνει το κουμάντο τους και είτε έχουν πετρέλαιο είτε γύρισαν σε ξυλόσομπες ή λέβητες που καίνε πέλετ», πρόσθεσε ο Γιώργος Κοτζάογλου, πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Σερρών.

«Ακόμη και στην Κοζάνη, όπου υπάρχει τηλεθέρμανση, οι τιμές ανεβαίνουν και σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τα πολλά λουκέτα που έχουμε ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί», πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζηκυπραίος, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Κοζάνης.

«Δυστυχώς, έχουν διχοτομήσει την Ελλάδα στα δύο: τον αδικημένο βορρά και τον ευνοημένο νότο, όπου ο χειμώνας είναι μικρός και ήπιος. Πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες και να υπάρχουν διαφορετικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να μην είμαστε στα Γρεβενά και άλλες περιοχές πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, δήμαρχος Γρεβενών.

Από 87 έως 90 λεπτά το πετρέλαιο

Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες οδήγησε σε μικρή υποχώρηση και των εγχώριων τιμών των υγρών καυσίμων. Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρατηριούχων και εμπόρων, εφόσον ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα), η τιμή θα διαμορφωνόταν στα 87 έως 90 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο οι τιμές βρισκόταν περίπου στα 88 λεπτά, ενώ πέρσι τον Οκτώβριο περίπου στα 70 – 73 λεπτά το λίτρο.

«Η θέρμανση ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, όμως επειδή πέφτει Σάββατο, η διάθεση θα αρχίσει από την Παρασκευή. Με τα σημερινά δεδομένα η τιμή βρίσκεται στα 87 – 88 λεπτά το λίτρο, όμως φαίνεται να υπάρχουν ανοδικές τάσεις στις τιμές, καθώς μόνο χτες αυξήθηκε 8 ευρώ ο τόνος», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από πελάτες για να προμηθευτούν πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο Σίμος Τσινιάρης, μεταπωλητής υγρών καυσίμων.

Περιορισμένο ενδιαφέρον υπάρχει και στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καυσόξυλα, περίπου στα 120 – 130 ευρώ τον τόνο, και καύσιμα πέλετ, περίπου στα 200 – 220 ευρώ τον τόνο.

Την ίδια ώρα, παραμένει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για σύνδεση με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Πάντως, τόσο για το φυσικό αέριο, όσο και για την εγκατάσταση μονάδων καύσης πέλετ, ανασταλτικός παράγοντας είναι η δαπάνη για τη νέα εγκατάσταση, που κυμαίνεται στα 2.000 – 4.000 ευρώ.

Με νέο έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία που έπληξε από την Κυριακή τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους 8 με 9 μποφόρ, θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

«Η μεταβολή του καιρού είναι φυσιολογική για την εποχή, όμως παρατηρούμε ότι οι αλλαγές που πάντοτε συνέβαιναν το φθινόπωρο χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα», τόνισε ο Μιχάλης Σιούτας, δρ Μετεωρολογίας.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.