Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στη Φαλάνη, οι ιδιοκτήτες ενός αγροκτήματος προσπαθούν να συμβάλλουν στην διατήρηση και την πολιτιστική προβολή του Σκυριανού αλόγου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το Σκυριανό αλογάκι, που αποτελεί μια από τις αρχαιότερες και καθαρότερες γενετικά φυλές αλόγων στον κόσμο, αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Κατατάσσεται στα εξαιρετικά σπάνια είδη και ο συνολικός αριθμός του δεν ξεπερνά τα 220.

Οι πρώτες προσπάθειες διάσωσης, όπως επισημαίνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Παραφόρου, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Ιππόλυτος”, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2010, με σκοπό να συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω, ξεκίνησαν το 1970, όταν καταμετρήθηκαν μόλις 32 άτομα του είδους.

Στην αρχαιότητα, ήταν διάσπαρτο στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο τα τελευταία δείγματα βρέθηκαν να επιβιώνουν στο νησί της Σκύρου απ’ όπου πήραν και το όνομά τους.

Αποτελεί λοιπόν, σήμερα, ένα ζωντανό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο.

Μπορεί, επίσημα, η δράση του Ιππόλυτου ως φορέα να ξεκίνησε το 2010, αλλά ουσιαστικά η όλη προσπάθεια άρχισε τον Ιανουάριο του 2006, όταν έφτασαν στο αγρόκτημά του, στη Φαλάνη της Λάρισας, 21 Σκυριανά αλογάκια, προερχόμενα από την εκτροφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

“Δημιουργήσαμε ένα επισκέψιμο αγρόκτημα και παράλληλα ένα κέντρο ενημέρωσης, που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή μαζί του και να το γνωρίσουν”, τονίζει η κ. Παραφόρου.

Στο αγρόκτημα δίνεται σημασία στην επαφή των παιδιών με τα άλογα και αναπτύσσεται μια μοναδική σχέση παιδιού αλόγου. Μάλιστα, το αγρόκτημα έχουν ήδη επισκεφτεί αρκετά σχολεία, καθώς και τα ειδικά σχολεία αυτισμού της περιοχής.

Στόχος είναι, τα παιδιά να μην μένουν παθητικοί επισκέπτες, αλλά να εντρυφούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η φροντίδα των ζώων ή το φύτεμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών, εξηγεί η κ. Παραφόρου.

 

Α. Ζώη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.