Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Πράσινη» θέρμανση με ελάχιστο κόστος

Οκτώβριος 10th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες βιομάζας οι οικονομικές λύσεις

Περίπου ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της «ενεργειακής φτώχειας», δυσκολεύεται, δηλαδή, να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος ή να εξασφαλίσει μια επαρκή θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού του.

Το ποσοστό αυτό, όπως γράφει ο «Τύπος της Κυριακής», αναμένεται να αυξηθεί άρδην το φετινό χειμώνα, αφού η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσής του με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει την τιμή του κατά 5 λεπτά το λίτρο.

Ιδιαίτερα οικονομική λύση για θέρμανση θεωρούνται τα ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες βιομάζας, αφού προσφέρουν οικονομία έως και 60% σε σχέση με το πετρέλαιο. Το κόστος ενός αερόθερμου τζακιού με φυσική κυκλοφορία αέρα, που θερμαίνει 60-80 τ.μ. αρχίζει από 1.100 ευρώ, ενώ μιας σόμπας βιομάζας για 70 τ.μ. από 1.900 ευρώ. Πρόσφατα, το ΥΠΕΚΑ έδωσε το «πράσινο» φως για την άρση μιας παλαιότερης διάταξης που απαγόρευε να γίνεται χρήση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σύγχρονων συστημάτων βιομάζας για την «πράσινη» θέρμανση των σπιτιών.

«Η άρση της απαγόρευσης είναι ένα πολύ βασικό και απαραίτητο βήμα για να αλλάξουν τα δεδομένα στον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα, που ευθύνεται για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που αφορούν στη χώρα μας» επισημαίνεται από την Greenpeace, η οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο www.ecoplus.com.gr

This entry was posted on Δευτέρα, Οκτώβριος 10th, 2011 at 11:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply