Η έκθεση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος

Πώς θα λυθούν τα προβλήματα των ελληνικών φυλακών

Ο υπερπληθισμός των φυλακών – 11.847 κρατούμενοι για 9.460 θέσεις -, ο μεγάλος
αριθμός αλλοδαπών (57%) με την πλειονότητά τους να είναι καταδικασμένοι για ναρκωτικά (34%), αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς εντός των φυλακών είναι τα προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Αυτό περιγράφει πολυσέλιδη εκθεση που παρέδωσε ο πρόεδρος διακομματικής επιτροπής, βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δημ. Λιντζέρης, στον Πρόεδρο της Βουλής. Η Επιτροπή επισκέφθηκε τις φυλακές, έκανε 24 συνεδριάσεις, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και πήρε υπομνήματα και γνώμες ειδικών.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για τον εξανθρωπισμό του Συστήματος είναι:
– Δικαιοκρατική και ανθρωπιστική διαβίωση των κρατουμένων: ηλεκτρονική κάρτα υγείας για μεταδοτικά νοσήματα, σύγχρονες εγκαταστάσεις θέρμανσης και νερού, τακτικός υγειονομικός έλεγχος, διατροφή και ενδυμασία κατάλληλη κτλ.
– Προτείνεται η σύσταση Σώματος Εσωτερικών υποθέσεων κατά τα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των επίορκων υπαλλήλων, ανασυγκρότηση της Σχολής προσωπικού, καθώς και δημιουργία ανεξάρτητης σωφρονιστικής υπηρεσίας η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Διαλύστε τον Κορυδαλλό»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πρόταση για διάλυση του συγκροτήματος Κορυδαλλού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας με πληθυσμό τετραπλάσιο από εκείνον για τον οποίο σχεδιάστηκε. Παρ’ ότι αποτελεί δέσμευση όλων των κυβερνήσεων, παραμένει ανεκπλήρωτη.

Αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον λαό του Πειραιά, υπογραμμίζεται στο πόρισμα, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτείας και να υιοθετηθούν οι προτάσεις της εταιρείας Θέμις Κατασκευαστική.

Προτάσεις για ναρκομανείς
Ειδικές προτάσεις γίνονται για τους ναρκομανείς (υιοθέτηση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ), τις γυναίκες (υποστήριξη τους με ψυχολόγους κ. λ. π.), αλλά και τους ανήλικους κρατούμενους. Προτείνεται επίσης η διεύρυνση των ημερών αδείας (ιδίως για ανήλικους και μητέρες), η επέκταση των εκτάκτων αδειών, αλλά και η χορήγηση διευκολύνσεων σε φοιτητές και σπουδαστές.
Για τις πειθαρχικές ποινές προτείνεται η επιβολή τους μόνο μετά από αποτυχημένη ρύθμιση της σύγκρουσης. Μετά την αποφυλάκιση προτείνεται η εισαγωγή προσλήψεων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και η ίδρυση συμβουλευτικής υπηρεσίας. Προτείνεται επίσης εκπαίδευση για όλους, αλλά και η δημιουργία βιβλιοθηκών και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών υπό προυποθέσεις.

 

Γιάννα Παπαδάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.