Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έρχεται η «έξυπνη» πόλη

8 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Θα ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα

Έρχεται η «έξυπνη» πόληΠολλοί συγγραφείς σε διάφορες ταινίες και βιβλία έχουν οραματιστεί τις πόλεις του μέλλοντος, κάποιοι πιο σκοτεινές και κάποιοι πιο ελπιδοφόροι πιο λειτουργικές και φιλόξενες.

Στο άμεσο όμως μέλλον, πρόκειται να δούμε μία «έξυπνη» πόλη στην Βόρεια Πορτογαλία, η οποία θα ανατρέψει τουλάχιστον για κάποια χρόνια τα δυσοίωνα σενάρια, μιας και θα είναι υπερ-λειτουργική και θα όλη ελέγχεται από ένα τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα.

Το Urban OS, το λειτουργικό που θα τρέχει το σύστημα, δεν θα διαφέρει από τον τύπο του λειτουργικού συστήματος που τρέχει στα Apple προϊόντα, δηλαδή μια κοινή πλατφόρμα που επιτρέπει σε νέες εφαρμογές να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν γρήγορα και μάλιστα ο CEO της εταιρείας που το ανέπτυξε, Steve Lewis, το συγκρίνει με το πρότυπο του iPhone.

Μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται PlaceApps, θα επιτρέπεται σε εφαρμογές που δημιουργούνται να ενσωματώνονται στο ευρύτερο σύστημα, ώστε να ελέγχονται τα κτίρια, ο φωτισμός και άλλες πτυχές της αστικής διαχείρισης.

Το Urban OS πρόκειται να δοκιμαστεί ως ένα σύστημα διαχείρισης στην PlanIT Valley, μια φουτουριστική νέα πόλη που είναι ήδη υπό κατασκευή στο Paredes κοντά στο Πόρτο, στη Βόρεια Πορτογαλία, σε συνεργασία με τους τεχνολογικούς γίγαντες Cisco και Microsoft.

Αν και έχουν υπάρξει ήδη πολλές ιδέες για το πώς οι «έξυπνες πόλεις» θα μπορούσαν να μοιάζουν, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος δημιουργεί ένα λειτουργικό το οποίο θα είναι σε θέση να χειριστεί και να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα παράγεται σε μια πόλη από 50 δισ. συσκευές που θα αλληλεπιδρούν.

Αλλά αντί για ένα απαγορευτικά ακριβό έργο, γεμάτο από τεχνολογία αιχμής, το PlanITValley έχει σχεδιαστεί ώστε να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων μέσω καινοτομικών μεθόδων, τόσο στην κατασκευή όσο και στην συνακόλουθη λειτουργία.

This entry was posted on Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2011 at 18:41 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply