Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στη Βουλή η ρύθμιση για την περικοπή των επικουρικών

Οκτώβριος 6th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ψηφίζεται την Πέμπτη – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο

Στη Βουλή η ρύθμιση για την περικοπή των επικουρικώνΤίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο η περικοπή των επικουρικών συντάξεων ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από 10% έως και 50% και κατά μέσο όρο 15%, ενώ θα αφορούν σε συντάξεις από 150 ευρώ και άνω.

Η μείωση στο επικουρικό των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ μπορεί να φθάνει και ως 30%, κλιμακωτά και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ σε ελλειμματικά Ταμεία όπως ορισμένων ΔΕΚΟ και Τραπεζών ενδέχεται να φθάσει το 50%.

Περικοπές θα γίνουν και στα Ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στο επικουρικό του ΙΚΑ προκειμένου να διασωθούν και συνέχισαν να καταβάλλουν υψηλές συντάξεις, παρ’ ότι είχαν χρεοκοπήσει.

Το ταμείο της ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα, χορηγούσε επικουρικές συντάξεις 400 έως 800 ευρώ και ένα εξάμηνο κινδύνευε να κηρύξει στάση πληρωμών.

Επικουρικές υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα χορηγούν τα Ταμεία της Γενικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της Τράπεζας Πειραιώς, της Πίστεως, και της πρώην ΕΤΒΑ, αφού ο ισχύων τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης αντιστοιχεί στο 36% του συντάξιμου μισθού (περίπου 2.500 ευρώ).

Οι επικουρικές του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, αντίστοιχα, υπολογίζονται με το 20% έως 26% της κύριας σύνταξης.

Περικοπές θα γίνουν και στα Ταμεία των συνταξιούχων της Ολυμπιακής, των επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, τα Ταμεία των ηλεκτρολόγων, του τσιμέντου και των γεωργικών συνεταιρισμών.

Στόχος της ρύθμισης, είναι η αντιστοίχιση τους ύψους των επικουρικών συντάξεων με τις δυνατότητες του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ για το οποίο η αναλογιστική μελέτη έχει δείξει ότι εμφανίζει ετήσιο ταμειακό έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 15% των παροχών του.

 

ΒΗΜΑ

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 6th, 2011 at 10:55 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply