Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μεταφορές οφειλών με πιο τσουχτερά επιτόκια

Οκτώβριος 6th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Τι «τρέχει» στην αγορά…

Μονόδρομος μοιάζει πλέον για εκατοντάδες νοικοκυριά η λύση της μεταφοράς οφειλών από δάνεια και κάρτες, προκειμένου να μειώσουν το ύψος των επιτοκίων με τα οποία χρεώνονται. Ο άθλος είναι να εγκριθεί το αίτημα μεταφοράς, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και οι τράπεζες περνούν από κόσκινο του υποψήφιους χρήστες τους.

Παρ’ όλα αυτά, τα επιτόκια των προγραμμάτων -αν και ευνοϊκότερα από αυτά των πιστωτικών καρτών- έχουν γίνει πιο τσουχτερά σε σχέση με το καλοκαίρι, καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις άνοδο μίας ή και δύο ποσοστιαίων μονάδων. Επιπλέον, παρελθόν αποτελούν οι άτοκες περίοδοι χάριτος που έφταναν έως και τους 12 μήνες. Τώρα τα περισσότερα προγράμματα όχι μόνο δεν είναι άτοκα, αλλά το ποσό τοκίζεται από την πρώτη κιόλας ημέρα της μεταφοράς. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει κατευθείαν και αυτούσιο το ποσό του πρώτου λογαριασμού, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκους για το ποσό που μετέφερε. Ακόμη, το «δώρο» των χαμηλών επιτοκίων ισχύει μόνο σε περίπτωση που αποφασίσετε να είστε απόλυτα συνεπείς, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης ανεβαίνει ακόμη και τρεις μονάδες, φτάνοντας δηλαδή ή και ξεπερνώντας αυτό των πιστωτικών καρτών.

Τα προγράμματα μεταφοράς οφειλών μπορούν να περιέχουν και μια σειρά από άλλες «ακριβές παγίδες» στα ψιλά γράμματα, όπως, για παράδειγμα, τα επιτόκια δύο ταχυτήτων, με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες. Πολλά ιδρύματα δελεάζουν με χαμηλό επιτόκιο για μεταφορά οφειλών, όμως χρεώνουν αν ο λογαριασμός χρησιμοποιηθεί και για άλλες συναλλαγές, και τότε ο τοκισμός γίνεται με πραγματικούς όρους που φτάνουν το 20%. Ετσι, όποιος «ξεχαστεί» και χρησιμοποιήσει την κάρτα, νομίζοντας ότι θα πληρώσει λιγότερο, θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σε ακριβές περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει τους δανειολήπτες και η μεταφορά οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια. Μόλις ο πελάτης εξοφλήσει το ποσό της μεταφοράς, η τράπεζα δεν «κλείνει» το δάνειο, αλλά το μετατρέπει σε ισόποσο ανοιχτό, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορεί να τραβήξει άμεσα χρήματα για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες. Ομως ακόμη κι αν δεν το κάνει, τα ανοιχτά δάνεια επιβαρύνονται με ετήσια έξοδα, τα οποία φτάνουν τα 150 ευρώ, ενώ για να αποφύγει κανείς αυτό το έξοδο θα πρέπει να ζητήσει από την τράπεζα να «κλείσει» οριστικά την οφειλή.

Τι «τρέχει» στην αγορά

Τράπεζα Κύπρου: Κυμαινόμενο «Συνεπώς» 12,25% που σταδιακά μειώνεται και καταλήγει έως 7,25%

Εθνική: Κυμαινόμενο «Αρση Βαρών» 8,99%

Eurobank: Κυμαινόμενο με επιτόκιο 11,15%

Τράπεζα Πειραιώς: 9% για μεταφορά από κάρτες / 8,65% για μεταφορά από δάνεια

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Σταθερό για 6 μήνες με επιτόκιο 9%

Citibank: Κυμαινόμενο με επιτόκιο 8,9%

 

Νεκταρία Σταμούλη

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 6th, 2011 at 13:39 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply