Έρευνα-καθρέφτης για την Eλληνική κοινωνία

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, καθώς από τη μία πλευρά η πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν θα αποφύγει η χώρα την πτώχευση και από την άλλη ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του δανείου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετικό ερώτημα εάν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει του στόχους της ή δεν θα καταφέρει, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους απαντούν «όχι». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης τα οποία καταδεικνύουν ότι κλείνει ένας κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων και ανοίγει ένας άλλος. Αυτό καταγράφεται από τα στοιχεία της έρευνας της εταιρίας Marc για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής», όπου διαπιστώνεται ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει αδιέξοδο στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα δεν πιστεύουν και στην πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα εάν θα μπορέσει να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς εάν έρθουν στην κυβέρνηση, το 78,3% απαντά «όχι». Σημειώνεται ότι το 56,1% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενστερνίζεται αυτή την άποψη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες ζητούν από τον κ. Σαμαρά να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας μόνο το 24,1% επιμένει σε εκλογές και αυτοδυναμία, ενώ οι ψηφοφόροι της είναι χωρισμένοι στα δύο.

Αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζονται οι πολίτες, ενώ στο ερώτημα τι κυβέρνηση θέλετε να προκύψει αν τελικώς προκηρυχθούν εκλογές, οι μισοί ψηφοφόροι (το 49,1%) απαντούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μόλις το 13,9% αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Ολα δείχνουν ότι αυξάνεται το αίσθημα της αναποτελεσματικότητας και της απογοήτευσης καθώς το 36% πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες, έστω και αν αυτό σημαίνει πτώχευση ή επιστροφή στη δραχμή και αυξάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το κλίμα απογοήτευσης καταγράφεται στο ερώτημα τι φταίει που βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το 44,1% απαντά η λάθος πολιτική της κυβέρνησης, το 22,4% η ατολμία του ΠΑΣΟΚ και το 21,4% η έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον αποκτά το γιατί οι πολίτες παρά τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης δεν προσδοκούν μια νέα διακυβέρνηση της ΝΔ. Στο σχετικό ερώτημα «μαύρη κηλίδα» αποτελεί το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 33% κάνει λόγο για το κυβερνητικό παρελθόν, το 28,3% το αποδίδει στο ότι δεν έχει πειστική εναλλακτική λύση, το 11,8% στον αρχηγό και το 29,2% στη γενικότερη απαξίωση του δικομματισμού.
66,5%
Φταίνε τα λάθη και η ατολμία της κυβέρνησης για τη δύσκολη κατάσταση
55,9%
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά
78,3%
Η ΝΔ και ο Σαμαράς δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τους όρους του Μνημονίου
57,1%
Τα συνδικάτα να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία
67,4%
Ο Σαμαράς να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση
56,4%
Δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση και δεν θα αποφύγουμε τελικά την οριστική χρεοκοπία
67,6%
Επιθυμούν να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης και να μην εμποδιστεί
42,7%
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εκλογικό ρεύμα λόγω του κυβερνητικού παρελθόντος της
57,6%
Οχι στις πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της
49,1%
Θέλουν συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αν τελικά γίνουν εκλογές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.