Θα υπάγονται στο ΥΠΕΚΑ

Την δημιουργία υπηρεσιών δόμησης σε κάθε δήμο που θα ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομιών και θα περάσουν κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει το νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κατατέθηκε τις τελευταίες μέρες στη βουλή.

Το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να σπάσει το απόστημα διαφθοράς και συναλλαγής του πολίτη με τις πολεοδομίες αναθέτοντας όλο το έργο της έκδοσης των αδειών σε ιδιώτες μηχανικούς και σε ένα νέο σώμα τους ελεγκτές δόμησης.

Το έργο τους θα εποπτεύεται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ενέργειας στους οποίους πέφτει επιπλέον το βάρος του ελέγχου όχι μόνο για τα αυθαίρετα αλλά και για τις οικοδομές με την σύσταση της «Υπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας».

Οι ελεγκτές θα κληρώνονται ηλεκτρονικά και όπως και στους μελετητές θα τους επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις από τους όρους της οικοδομικής άδειας. Για την πιστοποίηση των ελεγκτών δημιουργείται ειδικό μητρώο ελεγκτών δόμησης και ο αριθμός τους θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται σε όλες τις πράξεις τους.

Πώς θα βγαίνουν οι άδειες

Η έκδοση της άδειας προβλέπει δύο διαδικασίες απλοποιημένες. Στο πρώτο στάδιο θα δίνεται η έγκριση δόμησης μέσα σε διάστημα 5 ημερών και εν συνεχεία η άδεια δόμησης εντός δύο ημερών από την προσκόμιση του τοπογραφικού, διαγράμματος δόμησης και των αποδεικτικών των εισφορών και των κρατήσεων καθώς και τίτλων ιδιοκτησίας. Ο φάκελος για την έκδοση της άδειας δόμησης οφείλει να υποβάλλεται μέσα σε 12 μήνες από την έγκριση δόμησης και όπως και στις δηλώσεις για τα αυθαίρετα θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καταργείται η έντυπη υποβολή στοιχείων, όταν αυτό γίνει εφικτό!

Οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν την οικοδομή σε τρία στάδια: με την ολοκλήρωση του οπλισμού θεμελίωσης, με την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και τέλος με την ολοκλήρωση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε κάθε στάδιο ο έλεγχος θα γίνεται από διαφορετικό μηχανικό.

Με την τελευταία αυτοψία του μηχανικού εκδίδεται το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής το οποίο παραδίδεται με ευθύνη του μηχανικού στην Υπηρεσία Δόμησης (πολεοδομία) και ενημερώνεται και το ΥΠΕΚΑ.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.