Η ψυλοκυβίνη, που περιέχεται στα “μαγικά” μανιτάρια, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που βιώνουν οι καρκινοπαθείς

Η έρευνα στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς αφήνει ελπίδες για τη δημιουργία φαρμάκου κατά της κατάθλιψης που θα βασίζεται στα «μαγικά» μανιτάρια Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς διαπίστωσαν ότι μία και μόνο δόση μπορεί να μεταβάλει την προσωπικότητα προς το καλύτερο, ακόμη και για πάντα.

Πιο “μαγικά” απ’ όσο νομίζαμε είναι τα ψυχεδελικά “μαγικά μανιτάρια”, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά μας προς το καλύτερο… ακόμα και μόνιμα! Εκτός από το να μας κάνει πιο “ανοιχτούς” απέναντι στους άλλους αλλά και σε νέες εμπειρίες, η ψυλοκυβίνη, που περιέχεται σε πολλά ψυχεδελικά ναρκωτικά, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει και τη βάση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που βιώνουν οι καρκινοπαθείς και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έκαναν την εξής εκπληκτική διαπίστωση: μία και μόνο δόση ψυλοκυβίνης είναι ικανή να μεταβάλει την προσωπικότητα, όχι για μερικές ώρες, όσο κρατάει η ευφορία που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, αλλά για έναν χρόνο ή ακόμα και για πάντα. Από τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας – εξωστρέφεια, νευρωτισμό, συνεργατικότητα, ευσυνειδησία και ανοιχτότητα, τα “μαγικά μανιτάρια” επιδρούν μόνο στην τελευταία. Η ανοιχτότητα θεωρείται το αντίθετο του συντηρητισμού και τα άτομα που έχουν ενισχυμένη τη συγκεκριμένη διάσταση της προσωπικότητάς τους τείνουν να αναζητούν νέες εμπειρίες, έντονες συγκινήσεις, να εκτιμούν την τέχνη και να έχουν ισχυρή φαντασία.

Οι εθελοντές
Οι 51 εθελοντές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Psychopharmacology”, συμμετείχαν σε 3 έως 5 συνεδρίες ανά τρεις εβδομάδες όντες ενήμεροι ότι σε μία από αυτές θα λάβουν “μέτρια έως υψηλή” δόση ψυλοκυβίνης, η οποία προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις.

Κατά τη συνεδρία οι εθελοντές ξάπλωναν φορώντας μια μάσκα για να μπλοκάρουν τα οπτικά ερεθίσματα, έτσι ώστε να εστιάσουν στην εσωτερική τους εμπειρία, ενώ πριν και μετά τη λήψη του ναρκωτικού έγινε αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους.

Το 60% εξ αυτών (ακόμα και ατόμων άνω των 30, η προσωπικότητα των οποίων υποτίθεται ότι δεν μεταβάλλεται) συνέχιζε να παρουσιάζει αυξημένη ανοιχτότητα ακόμα και 14 μήνες μετά. Πάντως, ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας Ρόλαντ Γκρίφιθς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, αφού το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και τόνισε ότι η ψυλοκυβίνη μπορεί να έχει θεραπευτική αξία για την κατάθλιψη των καρκινοπαθών και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Ερευνα στην Αυστραλία
Η ευτυχία έρχεται μετά τα 60

Τα ευτυχισμένα χρόνια είναι μετά τα 60; Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία από την εταιρεία Just Better Care, σύμφωνα με την οποία, το 25% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών δήλωσαν ότι τώρα ζουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, αφού, όπως υποστήριξαν, ζουν άνετα και με πλήρη ανεξαρτησία χωρίς υποχρεώσεις και παιδιά στο σπίτι. Πάντως ένα 24% της ίδιας ηλικίας δήλωσαν ότι η ευτυχέστερη ηλικία ήταν μεταξύ 20 και 30 και ότι δεν θα τα άλλαζαν με τίποτα.

 

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.