Νομοσχέδιο «σκούπα» από το ΥΠΕΚΑΝομοσχέδιο «σκούπα» κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης. Το νομοσχέδιο εκτός από τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και του ελέγχου των κατασκευών, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί τις πολεοδομίες, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για θέματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών, αναδιάρθρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του υπουργείου, διάθεσης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, φορολογικά κίνητρα αποκατάστασης κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και πολλά άλλα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών επιχειρείται η επίλυση πολυετών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
– προϋπόθεση για τη σύστασή τους είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

– μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις τους

– οι δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των συνεταιρισμών μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής. Για την κατασκευή των έργων αυτών θα επιβάλλεται υπέρ του δήμου καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο θα βεβαιώνεται από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και θα εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

– η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

– για όσους δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη μέσα στην προθεσμία τριών ετών ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και διαλύονται.

– όσοι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι δήμοι.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να λειτουργήσουν το πολύ για δέκα χρόνια ως σωματείο -σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών. Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμου.

Φορολογικά κίνητρα για αποκατάσταση κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας
Για ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γεράνι (ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς ) και στο Μεταξουργείου εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση, ποσοστό της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας, χρήση γραφείου, εμπορική χρήση κλπ. Οι φοροελαφρύνσεις αναφέρονται στο άρθρο 45 του σχεδίου νόμου.

Για παράδειγμα εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου στο Γεράνι για κατοικία (κόστους έργων ύψους έως 600 ευρώ ανά τ.μ.) Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Ανάλογα κίνητρα δίδονται και για μισθώσεις ακινήτων.

Αίρεται έκταση από αναδάσωση
Η αναδάσωση έκτασης περίπου 38 στρεμμάτων στη θέση «Κατσουλιέρη» του Δήμου Πεντέλης αίρεται και παραχωρείται κατά κυριότητα στο. «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» για τη δημιουργία, εγκατάσταση, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού.

Κατασκηνώσεις
Κατασκηνώσεις και παιδικές εξοχές που λειτουργούν πριν από την ισχύ του ν. 3208/2003 σε δημόσια και μη δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του 1923, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι την 31.12.2013. Μέχρι την ημερομηνία αυτή οφείλουν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Επίσης, οι συγκεκριμένες κατασκηνώσεις υποχρεούνται στην προθεσμία αυτή να λάβουν απόφαση παραχώρησης ή εγκατάστασης (κατά τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 18 του ν. 3208/2003), οικοδομικής άδειας και άδειας λειτουργίας. Για διακατεχόμενες εκτάσεις απαιτείται και συναίνεση του διακατόχου για την παραχώρηση.

 

Μάχη Τράτσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.