Από το 25% του συνολικού εισοδήματος που έπρεπε οι πολίτες να συγκεντρώσουν σε αξία αποδείξεων για να «χτίσουν» το αφορολόγητο, θα πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν το 50% ή και το 60% για τα υψηλά εισοδήματα, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει την αποταμίευση στους πολίτες. Μάλιστα αυτό, με βάση όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, ισχύει αναδρομικά από φέτος!

Αν οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα τιμωρηθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος. Παράλληλα, έριξε το μπαλάκι της επιλογής του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στους εποπτεύοντες των ΔΕΚΟ υπουργούς, ενώ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άνοιγε με καθαρά εκβιαστικό τρόπο παράθυρο σε οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο, αν δεν προχωρήσει η εφεδρεία. Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, τόσο για το 2012 όσο και για τη διετία 2013-2014.

Αναλυτικά, με βάση τις εξαγγελίες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

1. Οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι αποσυνδέονται από το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, το ποσό των αποδείξεων δαπανών που πρέπει οι πολίτες να προσκομίσουν για ατομικά εισοδήματα έως 60.000 ευρώ ανέρχεται στο 25%. Μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου, το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει έως και το 60%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενους με 100.000 ευρώ εισόδημα θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και ένας φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ. Οσοι δεν καταφέρουν να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το μισό του εισοδήματός τους, θα υποστούν ποινή-φορολογική επιβάρυνση, που ισούται με το 10% επί της διαφοράς. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν «ηλεκτρονικές» αποδείξεις, εννοώντας προφανώς τη θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης χρεωστικής, πιστωτικής ή φοροκάρτας. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες διευκρινίσεις.

2. Το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2011.Το αφορολόγητο για φορολογουμένους άνω των 65 ετών και κάτω των 30 που είχε διατηρηθεί στα 12.000 ευρώ μειώνεται στα 9.500 ευρώ.

3. Η ευθύνη για την επιλογή των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, μετακυλίεται απευθείας στους υπουργούς, οι οποίοι, κατά τον κ. Βενιζέλο, «θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Μάλιστα, κάλυψε τις διοικήσεις που δεν απέστειλαν τις σχετικές λίστες, θεωρώντας ότι «είναι φιλικές προς τον εργαζόμενο κάθε οργανισμού», αλλά εκτίμησε ότι στους «900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει».

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.