Όσοι κινούνται με το ποδήλατό τους μέσα στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης, συμβάλλουν στο να γίνει αυτή πιο ανθρώπινη, οι ίδιοι όμως αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς σταδιακά οι πνεύμονές τους εισπνέουν και κατακρατούν αυξημένα επίπεδα αιθάλης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Κριγκ της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, βρήκαν ότι οι ποδηλάτες των πόλεων έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων άνθρακα (αιθάλης) στους πνεύμονές τους. Εκτιμάται ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν αναλογικά περισσότερη αιθάλη σε σχέση με τους πεζούς και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αναπνευστικό σύστημά τους.

Τα καυσαέρια των οχημάτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων σωματιδίων μαύρου άνθρακα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η εισπνοή τους σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και της υπολειτουργίας των πνευμόνων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πτυέλων από πέντε ποδηλάτες που πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά τους στο Λονδίνο, καθώς και από πέντε πεζούς, όλους υγιείς μη καπνιστές ηλικίας 18 – 40 ετών. Οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν την ποσότητα αιθάλης που υπήρχε μέσα στα μακροφάγα κύτταρα των κατώτερων αεραγωγών των πνευμόνων (τα εξειδικευμένα αυτά κύτταρα απορροφούν ξένα υλικά που εισέρχονται στους πνεύμονες).

Η μελέτη έδειξε ότι οι ποδηλάτες είχαν κατά μέσο όρο 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη στους πνεύμονες τους σε σχέση με τους πεζούς. Η πιθανότητα αυτή η διαφορά να έχει προκύψει από τύχη, είναι μικρότερη από 1 στα 100.

Ένας από τους ερευνητές (και δραστήριος ποδηλάτης ο ίδιος), ο δρ Τσινέντου Νουοκόρο, δήλωσε ότι “η ποδηλασία μέσα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη αυξάνει την έκθεση στην αιθάλη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αριθμό παραγόντων, όπως στο γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους πεζούς, ενώ παράλληλα βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις, πράγμα που αυξάνει τον αριθμό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονές τους”. Όπως είπε, οι ποδηλάτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το πρόβλημα της αιθάλης, όταν σχεδιάζουν τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.