Εναν δύσκολο κάβο καλείται να περάσει σήμερα η κυβέρνηση με την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή της τροπολογίας για την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/8B1BEC7807C560880522A59E4DBFDDD7.jpgΣτο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός όχι τόσο για το αν θα καταγραφούν διαρροές ή αν θα υπάρξουν ακόμη και παραιτήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά πρωτίστως για το κατά πόσον η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει τις ψυχικές αντοχές να στηρίξει ό,τι επακολουθήσει. Δηλαδή, η εργασιακή εφεδρεία, το Ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο, ο προϋπολογισμός αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η πρακτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ανεξέλεγκτη (επιστολές στον Πρωθυπουργό), ότι οι βουλευτές έχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις (φραστικές επιθέσεις σε υπουργούς) και ότι ουδείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στην κρίσιμη ψηφοφορία για το τέλος στα ακίνητα. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι οι συνεχόμενες δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας δείχνουν έντονα σημάδια κόπωσης αλλά και την αβεβαιότητά τους για την έξοδο από την κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες από κυβερνητικής πλευράς να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δοθούν οι διαβεβαιώσεις σε όσους βουλευτές δυσανασχετούν πως με την ψήφο τους στηρίζουν την προσπάθεια για σωτηρία της χώρας και αποφυγή της χρεοκοπίας. Είναι ενδεικτικό ότι κατ’ ιδίαν επαφές με διστακτικούς βουλευτές είχαν τόσο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος στοχεύοντας στις ευαισθησίες των βουλευτών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που «έχει υψηλή πατριωτική αίσθηση καθήκοντος».

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ. Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δυσφορία του ίδιου του Πρωθυπουργού προκάλεσε το γεγονός πως ένας από τους δύο βουλευτές που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή με αιχμές για υπουργούς, ο Οδυσσέας Βουδούρης, λίγες ώρες πριν είχε συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των επαφών του με βουλευτές της περιφέρειας.

Ο κ. Βουδούρης προσπάθησε να υπερασπιστεί την επιλογή του λέγοντας: «Το θέμα δεν είναι απλώς να τα πούμε στον Πρωθυπουργό, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανοιχτή. Είπαμε αυτό το οποίο ο καθένας σκέφτεται. Εάν διαφωνούσα ριζικά προφανώς θα παραιτούμουν ή εν πάση περιπτώσει θα έβγαινα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι θα έκανα».
Την ελπίδα ότι «αυτά θα είναι τα τελευταία έκτακτα μέτρα τα οποία καλούμεθα να ψηφίσουμε» εξέφρασε χθες η Λούκα Κατσέλη (Real).

 

Βούλα Κεχαγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.