Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρεμιέρα της εργασιακής εφεδρείας: οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών αρνούνται να αποστείλουν «μαύρες λίστες» με ονόματα εργαζομένων

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F223C8167192A4166D55078065D06C2E.jpgΣτον αέρα βρίσκεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα πως θα υπαχθούν περίπου 30.000 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους. Η εφαρμογή του μέτρου δείχνει να παίρνει μικρή παράταση – όπως αναφέρουν στελέχη τού Δημοσίου – μετά και την άρνηση που έδειξαν οι πρώτοι 151 φορείς να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό.

Μόνο 90 από τους 151 φορείς ανταποκρίθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού, σύμφωνα με την οποία είχαν προθεσμία έως χθες για να δηλώσουν το 10% του προσωπικού τους που έμπαινε στην εφεδρεία. Ωστόσο, ακόμη και οι φορείς που απάντησαν στην Ειδική Γραμματεία απέφυγαν με διάφορα επιχειρήματα να αποστείλουν συγκεκριμένα ονόματα εργαζομένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων, περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε καν να έχουν περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας. Πρόκειται για κάποιους φορείς που υποστηρίζουν πως δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό και οι όποιες ρυθμίσεις για περιορισμό προσωπικού και δαπανών δεν τους αφορούν – χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων) όπου ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται από το κράτος, αλλά αμείβεται από τα έσοδα του οργανισμού.

Παράλληλα, μεταξύ των 40 αυτών φορέων υπήρξαν και περιπτώσεις οπου ανέφεραν πως σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, διαθέτουν πολύ λιγότερους υπηρετούντες και για τον λόγο αυτό δεν έχουν καμία δυνατότητα να προκρίνουν κάποιους από αυτούς ως πλεονάζοντες.
Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΙΓΜΕ κ.ά., ενώ άλλοι φορείς απάντησαν με… ερωτήματα, ζητώντας να αποσαφηνιστεί η διαδικασία και να τους δοθεί λόγω αυτού παράταση για την αποστολή στοιχείων του προσωπικού.

Οι υπόλοιποι 50 φορείς στις επιστολές προς την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ επισύναψαν απλώς λίστες με το σύνολο του προσωπικού που απασχολούν και τις ειδικότητες – όπως συνέβη με την περίπτωση του ΟΔΔΥ και των εταιρειών των ΟΑΣΑ και ΟΣΕ – ενώ στη συντριπτική πλειονότητα οι διοικήσεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο υπαγωγής μέρους του προσωπικού τους στην εργασιακή εφεδρεία.
«Η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας θα πάει μάλλον για έναν μήνα πίσω. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και φοβούνται ότι θα υπάρξουν προσφυγές από όσους θιγούν», σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει πρώτα στην ψήφιση της ρύθμισης για τα κριτήρια επιλογής του πλεονάζοντος προσωπικού και του Προεδρικού Διατάγματος κατάταξης στους πίνακες εφεδρείας.

«Στόχος είναι να υπάρξει κάποια νομιμοφάνεια στον τρόπο που θα δοθούν τα πρόσωπα τα οποία θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, με δεδομένο πως επί του παρόντος τα κριτήρια είναι ασαφή», επισημαινόταν χαρακτηριστικά και ανέφεραν πως οι πρώτοι οριστικοί πίνακες με έφεδρους δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.

Οι εργαζόμενοι των φορέων, όπου αναμένεται να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, παίρνουν πάντως αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν δώσει και ραντεβού στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης.

Νικολέττα Μουτούση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.