Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η κυβέρνηση κάνει μερική «παύση πληρωμών» ώσπου να αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα

27 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μετέωρη χώρα: λεφτά μόνο για μισθούς και συντάξεις

Μετέωρη χώρα: λεφτά μόνο για μισθούς και συντάξειςΟι δανειστές της Ελλάδας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) απειλούν να αφήσουν τη χώρα μετέωρη τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση δεν τους πείσει με γραπτές δεσμεύσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων ότι θα εφαρμόσει όλες τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.  Την  Τρίτη στις 12.00 o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της οδού Νίκης.

Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ουσιαστικά σε «παύση πληρωμών» κάθε κονδυλιού (προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ.) εκτός από μισθούς και συντάξεις. Στόχος είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου ωσότου αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά). Μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.

Για την καταβολή των τόκων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και εντός του Οκτωβρίου αναμένονται αποτελέσματα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για ΟΠΑΠ και «Ελ Βενιζέλος». Από τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις άνω το 900 εκατ. ευρώ από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο – VLT). Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ προσδοκόνται μέσα στον Οκτώβριο από ην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη γερμανική Hochtief, ως το 2046.

Επιστολή Βενιζέλου σε Λαγκάρντ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κυριακή το βράδυ δύο ώρες πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να λάβει η ελληνική πλευρά, ωστόσο αναμένεται να σταλεί και νέο σημείωμα με τα μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να διαψεύσει η να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή παραλήφθηκε και δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Η τρόικα δεν «βιάζεται» να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αυτό κατέστη σαφές τη Δευτέρα από δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν που ανέφερε στο «Βήμα» ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία επιστροφής». Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση εκταμίευσης από τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 3-4 Οκτωβρίου. Προηγείται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο κ. Αλταφάζ και άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να γίνει αργότερα και με τηλεδιάσκεψη.

Τα μέτρα

Οι δανειστές επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους το 2011, στην υλοποίηση της περικοπής κατά 20% των μισθών του Δημοσίου τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και στην τήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων χωρίς εκπτώσεις τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάργηση της «γνωμοδότησης».

Μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες και ώρες πως θα εφαρμοστεί η μείωση αποδοχών 20% στο Δημόσιο η οποία θα προέλθει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Ανοιχτό παραμένει επίσης το πώς θα εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία, καθώς ήδη αρκετοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δηλώνουν ενστάσεις. Σημαντικό κεφάλαιο άνοιξε, τέλος, από την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για κατάργηση των φοροαπαλλαγών η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011 και ασφαλώς αναμένονται διευκρινίσεις για το ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και για ποιους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλεια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών και πολλές ακόμη κατηγορίες.

Αργύρης Παπαστάθης

 

This entry was posted on Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2011 at 09:44 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply