Κοινό μυστικό ότι πολλές πυρκαϊές αυτής της περιόδου έχουν να κάνουν με τις «ανάγκες» των κοπαδιών

«Βοσκοφωτιές»  ξεσπούν καθημερινά σε όλη την ΕλλάδαΗ φετινή αντιπυρική περίοδος βαδίζει προς το τέλος της ωστόσο το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής καθημερινά έχει αρκετή δουλειά. Για τους έμπειρους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αυτό δεν αποτελεί κάτι το παράδοξο. Μάλιστα στο ερώτημα γιατί ξεσπούν σχεδόν καθημερινά πυρκαγιές η απάντηση είναι άμεση: «Αρκετές από τις φωτιές είναι αυτό που αποκαλούμε βοσκοφωτιές». Πάντως ο εμπρησμός για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια αποτελεί «κοινό μυστικό» κυρίως σε χωριά της επαρχίας.

Ειδικότερα καθημερινά τις τελευταίες ημέρες κατά μέσο όρο εκδηλώνονται δεκάδες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας εκ των οποίων σχεδόν 20 προέρχονται από «ανθρώπινο χέρι». Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συμπληρώνουν ότι «αρκετοί βοσκοί μετά το καλοκαίρι εντοπίζουν εκτάσεις όπου θα μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους. Ετσι γνωρίζοντας και το πότε θα βρέξει βάζουν φωτιές προκειμένου να εξαφανίσουν τα ξερά χόρτα που έχουν προκληθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ετσι μετά τη βροχή στο ίδιο σημείο φυτρώνουν φρέσκα χόρτα και γλιτώνουν την αγορά ζωοτροφών».

Διευκρινίζουν ακόμη πως οι φωτιές αυτού του είδους δεν οφείλονται στην οικονομική κρίση καθώς και πριν από αυτή παρατηρούνταν αυτό το φαινόμενο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.