Απάντηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ για προσλήψεις προσωπικού…

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων και σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δημοκρατίας κ. Στ.Καλογιάννη, για «προσλήψεις προσωπικού» μέσω συμβάσεων έργου, η Εταιρεία διευκρινίζει τα εξής:

  1. Οι «συμβασιούχοι έργου» της Εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (ΕΟΑΕ) ήταν κυρίως μηχανικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί πληροφορικής. Αντικατέστησαν όσους εργάζονταν σε ιδιωτικές εταιρείες (construction managers), οι οποίες παρείχαν προηγουμένως υπηρεσίες συμβούλου στην ΕΟΑΕ για την επίβλεψη των έργων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσλήψεις προσωπικού, όπως τελείως λανθασμένα αναφέρεται στην υπόψη ερώτηση.
  1. Από το 2003 μέχρι και το 2005, οι συμβάσεις έργου στην Εταιρεία γίνονταν μετά από διαγωνισμό. Από το 2006 έως και το 2009, η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε και οι συμβάσεις γίνονταν με τον γνωστό, στο πανελλήνιο, αδιαφανή τρόπο. Έτσι, την περίοδο 2006 και 2009, είχαν συναφθεί 229 ατομικές συμβάσεις έργου χωρίς διαγωνισμό, χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης και χωρίς ενιαία κριτήρια καθορισμού του συμβατικού ποσού.

Επρόκειτο για μια ακόμα στυγνή εφαρμογή της γνωστής πρακτικής της ευνοιοκρατίας, όπου στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης ακόμα και οι ικανοί υποχρεώνονται να ανεχθούν για τον εαυτό τους την εξαναγκασμένη «εξυπηρέτηση».  Πολλοί από τους συμβασιούχους αποδείχθηκαν αξιόλογοι επιστήμονες, ευσυνείδητοι και ικανοί.

Τα έργα στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Μάιο του 2009.  Προφανώς στη συνέχεια, το αντικείμενο των εργασιών των συμβασιούχων έργου μειωνόταν συνεχώς. Οι συμβασιούχοι αποχώρησαν σταδιακά βάσει του Ν.3812/2009 («Νόμος Ραγκούση») έως το τέλος του 2010 στο σύνολό τους.

Το κόστος «μισθοδοσίας» αυτής της περιόδου (Μάιος 2009-Δεκέμβριος 2010) ήταν 15 εκ.€

  1. Τον Σεπτέμβριο του 2009, το «μόνιμο» προσωπικό της Εταιρείας (υπάλληλοι «αορίστου χρόνου»+δημόσιοι υπάλληλοι) ανερχόταν σε 270 άτομα. Έκτοτε, αποχώρησαν από την Εταιρεία 27 άτομα, χωρίς να γίνει καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Επιπροσθέτως, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία νέα σύμβαση έργου στην Εταιρεία.
  1. Κατά το έτος 2009, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του δημοσίου, στους οποίους, επίσης αναφέρεται το δημοσίευμα, ήταν 28 και οι συνολικές ετήσιες αποδοχές τους έφταναν τα 2,15 εκ.€. Σήμερα, οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας είναι 14, με συνολικές ετήσιες αποδοχές 0,48 εκ.€.
  1. Σε ότι αφορά το προσωπικό της Εταιρείας, τους συμβασιούχους έργου και το συνολικό κόστος για την ΕΟΑΕ, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

–        Έτος 2009: σύνολο προσωπικού και συμβασιούχοι έργου = 593, μισθολογικό κόστος + εργοδοτικές εισφορές + δαπάνη συμβάσεων = 30,6 εκ.€

–        Έτος 2011 : σύνολο προσωπικού = 243, μισθολογικό κόστος + εργοδοτικές εισφορές = 11,1 εκ.€.

  1. Από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, οι πάσης φύσεως δοικητικές πράξεις της Εταιρείας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Διαύγεια».

Σήμερα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» έχει αναλάβει νέα έργα («Αρδάνιο-Μάνδρα», «Θέρμη-Γαλάτιστα», Κάθετοι άξονες Δυτικής Μακεδονίας, έργα υποδομής στα νησιά του Αιγαίου), πρόσθετα αντικείμενα σε οριζόντιες δράσεις («Οδική Ασφάλεια», «αποκατάσταση ΧΑΔΑ»), την εποπτεία των συμβάσεων παραχώρησης «Μαλιακός –Κλειδί» και «Αυτοκινητόδρομος Ε-65», την λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων και άλλες δραστηριότητες.

Παρ’όλα αυτά, το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της Εταιρείας οδήγησε το λειτουργικό κόστος από 46 εκ.€ το 2009, σε 31 εκ.€ το 2010 και σε 18 εκ.€ το 2011.

Είναι αλήθεια ότι το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» προβληματίζει την ΕΟΑΕ, δεδομένων των υποχρεώσεων που έχει σε όλα τα μέτωπα και σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνδυάζονται με απαιτήσεις για παραγωγή έργου, σύγχρονων προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.