Παράταση αγωνίας, η Τρόικα πιέζει για απολύσεις και μέτρα και…

Παράταση της αγωνίας για τα νέα μέτρα, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα. Όπως έγινε γνωστό, ορίστηκε και νέα τηλεδιάσκεψη για αύριο στις 7 το απόγευμα, αφού πρώτα αύριο το πρωί οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα, θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία.
Σε ανακοίνωση που διενεμήθη αργά το βράδυ, κατά την τηλεδιάσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών «έγινε μία παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τριβές υπήρξαν στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, καθώς η Τρόικα επιθυμεί δραστικές λύσεις «εδώ και τώρα». Δεν έγινε γνωστό πάντως αν τελικώς αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής για τα νέα μέτρα.

Το protothema. gr, πάντως, πληροφορείται ότι, ως συνέπεια της πίεσης της Τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας θα δώσει εντολή το πρωί της Τρίτης για την αποστολή των πρώτων 10.000 σημειωμάτων προσωπικά σε εργαζόμενους στο Δημόσιο για την θέση σε καθεστώς εφεδρείας, με την Τρόικα να επιμένει για άμεσες απολύσεις και αυτό να αποτελεί σημείο τριβής.

Το βέβαιο είναι ότι σεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ούτε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που κράτησε δυόμιση ώρες, μέχρι τις 21:50 το βράδυ της Δευτέρας.

Από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζονταν ως  «ουσιαστικές και παραγωγικές οι συζητήσεις». “Πήγαμε καλύτερα από όσο περιμέναμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο protothema.gr κορυφαία πηγή.

Της αυριανής τηλεδιάσκεψης θα προηγηθεί τσεκάρισμα, από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, των στοιχείων για τις δαπάνες που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά για το σκέλος των δαπανών μπορούν να αποδώσουν και να καλύψουν την τρύπα των 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι πληροφορίες θέλουν την Τρίτη να προγραμματίστηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο γ.γ. κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και, βεβαίως, οι τρεις επικεφαλής της τρόικας από ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ.

Τα μέτρα που “παίζουν”

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

  • Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φορολογούνται και αποδοχές της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα!
  • Η περικοπή των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και, ενδεχομένως, και η αναστολή της καταβολής συντάξεων σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών (τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα, συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιούχοι μειωμένων συντάξεων κ.α.)
  • Η άμεση απόλυση 50.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.
  • Η θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η επίσπευση αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως αυτές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.
  • Η κατάργηση της καταβολής διπλών συντάξεων σε ασφαλισμένους.

Όπως έγραψε, δε, την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα”, είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής ενός μισθού και μιας σύνταξης για το Δημόσιο τομέα εντός του 2011…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.