Θα ελεγχθούν όσοι έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, από το 2009

Υπ. Οικονομικών : Αναδρομικός έλεγχος σε καταθέσεις του εξωτερικού

Αναδρομικό έλεγχο από το 2009 θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογούμενους που μετέφεραν στο εξωτερικό – με τη συνδρομή των τραπεζών – κεφάλαια που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 100.000 ευρώ.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντ. Οικονόμου καθορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να παρέχουν στο κράτος στοιχεία για τις εν λόγω συναλλαγές. Οι διασταυρώσεις που θα ακολουθήσουν στόχο έχουν να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ’ έτος ανεξαρτήτως του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα.

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών,

Χρόνος διαβίβασης και τήρησης των στοιχείων
Η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων είναι μηνιαία και πρέπει να γίνεται έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς. Οι φορείς τηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ., στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε εργάσιμων ημερών, ενώ η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών θα τηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Η πρώτη αποστολή αρχείων των στοιχείων του άρθρου 2 για την χρονική περίοδο 01/01/2009 – 31/07/2011 θα γίνει έως τις 31/10/2011.

Εν συνεχεία, η αποστολή των στοιχείων θα είναι μηνιαία και θα γίνεται έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς, με εξαίρεση τους πρώτους μήνες εφαρμογής της παρούσας, όπου η αποστολή των στοιχείων για την χρονική περίοδο 01/08/2011 – 31/10/2011 θα γίνει έως τις 30/11/2011.

Ντίνος Σιωμόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.