Οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλέστερο καταφύγιο, το αμερικανικό νόμισμα

ΠτΥποχωρεί το ευρώ υπό τον φόβο πτώχευσης της Ελλάδαςωτικές τάσεις στο ευρώ και μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η αυξανόμενη ανησυχία των διεθνών επενδυτών για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης. Αναλυτές χρηματοπιστωτικών ομίλων και επενδυτικών ταμείων εκτιμούν ότι το τελευταίο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία την περασμένη Παρασκευή συνιστά μια καθαρή αποτυχία των Eυρωπαίων στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης καθώς «δεν αποφασίστηκε τίποτε συγκεκριμένο σχετικά με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που τελούν υπό απειλή».

Οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλέστερο καταφύγιο, το αμερικανικό νόμισμα, προκαλώντας πτώση του ευρώ το οποίο κυμαίνεται στο 1,36 δολάριο με πτώση κοντά στο 1%.

Καθοδικά κινείται και το πετρέλαιο στα 86,65 δολάρια το βαρέλι.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται μεικτές τάσεις. Οι δείκτες CAC-40 στο Παρίσι και MIB στο Μιλάνο υποχωρούν κατά 0,6% ενώ ανάλογη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες FTSE στο Λονδίνο και DAX στη Φρανκφούρτη.

Ενδεικτική των δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία είναι και η υποχώρηση των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην «ασφαλή επένδυση» των ομολόγων που εκδίδει η χώρα.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα στο 1,8%, με πτώση της τάξεως των έξι μονάδων βάσης. Την περασμένη εβδομάδα είχε αγγίξει το ιστορικό χαμηλό του 1,68%.

«Η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους έρχεται όλο και πιο κοντά καθώς είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην έχει πλέον πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτό όμως θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο σε ομοιοπαθείς χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι αγορές» εξηγεί ο αναλυτής της Baring Asset Management με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Κιμ Ντο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.