Εντείνονται οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας για τις υποθαλάσσιες έρευνες της Κύπρου

Κύπρος: Το τρυπάνι κατεβαίνει στο Οικόπεδο 12, η Αγκυρα εξοργίζεταιΜπορεί η Αγκυρα να επιμένει στους υψηλούς τόνους και να «σχεδιάζει» διάφορες κινήσεις, δεν φαίνεται όμως να μπορεί να βάλει… φρένο στο γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy.

Ο «Ομηρος» αρχίζει σήμερα Δευτέρα να κατεβαίνει προς τον βυθό του «Οικοπέδου 12», σηματοδοτώντας ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ήδη μεταφέρθηκαν στην πλατφόρμα γεωτρήσεων καύσιμα από τη Χάιφα.

Την ίδια στιγμή, το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor» που έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος από 15 Σεπτεμβρίου ως και 15 Νοεμβρίου, κινούνταν βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Κατά την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου. Οπως εκτιμούν και επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το νορβηγικό σκάφος δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, κομμάτι της οποίας έχει συμπεριληφθεί στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Τουρκία εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε ότι αν δεν σταματήσουν οι έρευνες για να ξεκινήσουν μετά τη λύση, τότε «οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών» στο Κυπριακό. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι τόνισε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς λύση του Κυπριακού, τότε θα σημειωθεί μείζων ευρωτουρκική κρίση διότι «θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα κινείται παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει τις κυπριακές γεωτρήσεις. Διαμηνύει στην ΕΕ αλλά και προς (συγκεκριμένα) κράτη-μέλη ότι η έναρξη ερευνών από τη Λευκωσία θα βάλει ταφόπλακα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Επικαλούμενη τις εξελίξεις ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Οκτωβρίου υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των κκ. Δ. Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου, η Αγκυρα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν προς τη Λευκωσία για να «παγώσει» τις έρευνες.

Αγγελος Αθανασόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.