Εικασίες για εκλογές, απεργίες και βίαιες αναταραχές σε μια γονατισμένη χώρα

Διεθνής Τύπος: Αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Η Αθήνα αγωνίζεται να αποφύγει κρίση ρευστότητας», υποστηρίζουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα, εστιάζοντας στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ και αναφέρεται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική και ειδικά στη ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. «Θα υπάρξουν προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής συντάξεων και μισθών», ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Αναφερόμενη στις πιεστικές προθεσμίες η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα θετικό νεύμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την πληρωμή, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω τους απεργιακού κύματος και των βίαιων αναταραχών που θα ακολουθήσουν. Ακόμη, η Wall Street επικαλείται δήλωση Έλληνα πολιτικού που αναφέρει: «Αμφιβάλω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να θεσπίσει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Στο τηλεφώνημα από το οποίο «κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφοντας την κρισιμότητα της σημερινής τηλεδιάσκεψης της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο. Ο Guardian εστιάζει στην εκταμίευση της 6ης δόσης την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη και αβέβαιη και αναφέρει πως χωρίς σαφή τεκμήρια και αποδείξεις η δόση δεν θα δοθεί.

Τέλος, περιγράφοντας τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τους φόρους, ότι θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.