Ζήτησε πρόωρες εκλογές ως μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο – Οι προτάσεις Σαμαρά για έξοδο από την κρίση

Σαμαράς: Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου

Με κεντρικό σύνθημα «οι Έλληνες μπορούμε», το οποίο το επανέλαβε πάρα πολλές φορές, ο κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στην 76η ΔΕΘ υπεραμύνθηκε –όπως είχε προαναγγείλει «Το Βήμα» εδώ και πάρα πολλές ημέρες- της ανάγκης να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς με την 80λεπτη ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Συνεδριακό Μέγαρο Ι. Βελλίδης, η οποία είχε έντονα εθνοκεντρικά χαρακτηριστικά, ζήτησε πρόωρες εκλογές ως τη μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο και απέρριψε οποιαδήποτε προοπτική συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι όσοι μιλούν για συναίνεση και εννοούν συγκυβέρνηση τώρα πρέπει να ξέρουν ότι τέτοιες συγκυβερνήσεις είναι αβέβαιες και εύθραυστες.

«Η επαναδιαπραγμάτευση είναι ρεαλιστική» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς και τη χαρακτήρισε μονόδρομο, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Όμως αναγνώρισε και ουσιαστικά προειδοποίησε, ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι δύσκολη υπόθεση και γι’ αυτό έσπευσε να θέσει την προϋπόθεση της ισχυρής εντολής από το λαό, θέτοντας ουσιαστικά και το δίλημμα των εκογών από την πλευρά της Ν.Δ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι θέλει ισχυρή, λαϊκή εντολή και υπεραμυνόμενος το εθνικό κράτος, τόνισε: «Έχετέ μου εμπιστοσύνη. Οι Έλληνες δεν σκύβουμε το κεφάλι. Θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Αυτή είναι η νέα μεταπολίτευση. Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Καλώ σε συστράτευση όλους τους Έλληνες»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι θέλει οι πολίτες να υποστηρίξουν την πολιτική του πρόταση, την οποία και ανέλυσε αρκετή ώρα, στην περίπου μιάμιση ώρα ομιλία του, και είπε με ένταση και καταχειροκροτούμενος: «Η μόνη λύση που υπάρχει σε αυτό το πολιτικό αδιέξοδο είναι οι εκλογές. Ξέρετε καλά εγώ δεν εκβίαζα εκλογές».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε «χονδροειδή ψέματα» και επέκρινε την κυβέρνηση για τη βύθιση της οικονομίας στη ύφεση, αλλά και για την κατεδάφιση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερασπίστηκε την πολιτική του παρόντος τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και καταχειροκροτούμενος, σημείωσε πως η Ν.Δ. δεν φυγομάχησε το 2009 αλλά, ο κ. Παπανδρέου εκβίασε τις εκλογές, λέγοντας ψέματα και για το έλλειμμα».

Στο μείζον θέμα των ημερών, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης» στο ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία και σημείωσε πως η κυβέρνηση καταδιώκει την ιδιωτική περιουσία.

«Δεν λέω να μην πληρώσουν το τέλος οι πολίτες. Λέω ότι ο κόσμος δεν μπορεί και δεν έχει να πληρώσει» είπε και εξέφρασε τη διαφωνία του με το κίνημα «Δεν πληρώνω», ενώ υπογράμμισε πως αδίκως κατηγορούν τη Ν.Δ. για επιθυμία επιστροφής στη δραχμή, θυμίζοντας πως τέτοια σενάρια τα διακινούν στελέχη του ΠαΣοΚ, υπουργοί και η επίτροπος στην Ε.Ε.

Ειδικά για το θέμα που προέκυψε την περασμένη Παρασκευή στη Στατιστική Υπηρεσία ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η Ν.Δ. θα είναι αμείλικτη αν αποδειχθεί δόλος και οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων του 2009.

Οι προτάσεις Σαμαρά για έξοδο από την κρίση
Στη αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε,«δεν θα σας πω ότι λεφτά υπάρχουν, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν», είπε σε κάποιο σημείο για ανηφορικό δρόμο και μίλησε για την ανάγκη να γίνουν θυσίες. «Θυσίες ναι, αλλά να έχουν αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά και εκτός από το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, ανέφερε μια σειρά από προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Μίλησε για αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και όχι για ξεπούλημα, έδωσε έμφαση στην αγροτική παραγωγή, στον τομέα του τουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της «φθηνής» ενέργεια, της ναυτιλίας, υπογράμμισε την ανάγκη για κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπως έπραξε η Κύπρος

Ο κ. Σαμαράς, αφού είπε όχι στις απολύσεις, προέταξε την άμεση ανάκαμψη και μετά τη μείωση του ελλείμματος και πρότεινε:

• Αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολυτέκνων.
• Υπεραμύνθηκε της περικοπής των δαπανών και των διαρθρωτικών αλλαγών.
• Μείωση φορολογικών συντελεστών.
• Αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν.
• Συμφηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο.
• Μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 2009.
• Επιστροοφή του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.
• Να γίνουν 12 τα υπουργεία.
• Εργασιακή εφεδρία, αλλά με εξήγηση της πρότασης της Ν.Δ. για παραμονή μία ή δυο τριετίες, μετεκπαίδευση, κ.α.
• Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ενίσχυση δημοσίων ΑΕΙ.
• Αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων από Επιτροπές υπό την Ακαδημία Αθηνών.
• Αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» από το 1974.
• Άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τη λαθρομετανάστευση.
• Διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τον επαναπατρισμό όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.