Ο ρόλος του αλκοόλ στη μείωση των αναστολών, στην αλλοίωση της κρίσης και κατά συνέπεια στην ενθάρρυνση της σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια

Το αλκοόλ εξακολουθεί να παίζει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση των σεξουαλικών σχέσεων, είτε μέσα από την επίτευξη της χαλάρωσης είτε διά της πλήρους άρσης των αναστολών. Ωστόσο, σχετίζεται και με περισσότερες μολύνσεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και με περισσότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Σήμερα δεν είναι μόνο το αλκοόλ που επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και η ευκαιριακή χρήση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη, κοκαΐνη, ecstasy).

Πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) σε άτομα ηλικίας 16 έως 35 ετών (Bellis, 2008). Οσοι δήλωσαν πως τον προηγούμενο μήνα είχαν έστω μία φορά μεθύσει, καθώς και εκείνοι που είχαν κάνει χρήση κάνναβης ή κοκαΐνης ή ecstasy, είχαν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να μη λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και αντισύλληψης, καθώς και να έχουν μετανιώσει για κάποιες από τις σεξουαλικές τους επαφές.

Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών πριν από το σεξ γίνεται τυχαία ή συνειδητά;

Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας μελέτης έδειξαν ότι το αλκοόλ χρησιμοποιόταν περισσότερο για να διευκολυνθεί η σεξουαλική επαφή.

Η κοκαΐνη, το ecstasy και η κάνναβη χρησιμοποιούνταν για να αυξηθεί η σεξουαλική διέγερση και να βιώνονται πιο έντονα οι σεξουαλικές αισθήσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι πως η χρήση των ουσιών αυτών σε εκατομμύρια νέους έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των σεξουαλικών τους στρατηγικών, πράγμα που ενθαρρύνει την περαιτέρω χρήση τους.

Πολλοί νέοι άλλωστε αγνοούν ότι και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη σεξουαλική λειτουργία (δημιουργώντας π.χ. προβλήματα στύσης, εκσπερμάτισης κ.λ.π) και μάλιστα οι συνέπειες να είναι μακροχρόνιες.

Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

 

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.