Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία

Σεπτέμβριος 16th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Απάντηση της Αγκυρας στις κυπριακές γεωτρήσεις

ΤΕρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκίαην ημέρα που το γεωτρύπανο «Ομηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Αγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει εντυπωσιακά τις προκλήσεις της. Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελορίζου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.

Οπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου».

Η Αθήνα έστειλε ήδη οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα. Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στο Οσλο θα επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους για να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσειις. Θυμίζεται ότι νορβηγικό ήταν και το σκάφος «Malene Ostervold» που είχε προκαλέσει την κρίση του Νοεμβρίου του 2008 πάλι στο Καστελόριζο.

Νωρίτερα, «άκυρη και άνευ περιεχομένου» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας την ανακοίνωση περί πρόθεσης της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.

«Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει “συμφωνία” οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια “συμφωνία” θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας.

This entry was posted on Παρασκευή, Σεπτέμβριος 16th, 2011 at 08:41 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply