Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δανία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

16 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Με καταμετρημένο το 99,2% των ψήφων η κεντροαριστερά κερδίζει 89 από τις 179 έδρες έναντι 86 της κεντροδεξιάς

Δανία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μετά από 10 χρόνια στην εξουσία, το κόμμα του έχασε και επιστρέφει η κεντροαριστερά. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για το τέλος μιας εποχής.

Η 44χρονη Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης καλείται πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη νικήτρια των εκλογών και τη συνεχάρη, όπως ο ίδιος είπε, λέγοντάς της ότι “έχει πλέον τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση”.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, είναι σύζυγος του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας και έχουν δύο κόρες. Το 2005 αναδείχθηκε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, σχημάτισε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και εξασφάλισε την στήριξη και δύο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

This entry was posted on Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, 2011 at 17:52 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply