Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιμετωπίζει ως «στοίχημα» την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη

«Η ομιλία στη ΔΕΘ είναι το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πρόεδρος». Με αυτή τη φράση να κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προετοιμάζει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς τον κορμό της ομιλίας του το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ.

Οι συσκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνεχείς με τους στενούς του συνεργάτες, ενώ πολλές ώρες συζητήσεων -ακόμα και μετά τα μεσάνυκτα- γίνονται και στο σπίτι του στην Κηφισιά με το κεντρικό θέμα να είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα: «και τι θα κάνετε εάν γίνετε κυβέρνηση».

Ο ίδιος φέρεται αρκετά προβληματισμένος από το τοπίο που υπάρχει για την ελληνική οικονομία και άνθρωποι που τον έχουν συναντήσει, λένε πως είναι εμφανές και το άγχος του για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.

«Είναι λογικό. Φέτος ανεβαίνει με διαφορετικές συνθήκες και άλλες προσδοκίες από τους πολίτες. Πέρυσι ήταν ο νεοεκλεγείς αρχηγός της Ν.Δ. που πήγε απέναντι στο μνημόνιο. Η φετινή του παρουσία είναι σημαντική. Πρέπει να πείσει ότι έχει τις λύσεις ως ο επόμενος Πρωθυπουργός» αναφέρει τακτικός συνομιλητής του.

Πυρετός συσκέψεων στην Κηφισιά
Οι ραγδαίες εξελίξεις και το ευμετάβλητο τοπίο στην ευρωζώνη, υπό τη σκιά και των συζητήσεων για το σενάριο της «συντεταγμένης χρεοκοπίας», έχουν ανατρέψει αρκετά από τα προσχέδια της ομιλία του κ. Σαμαρά.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή θα γράφει και θα σβήνει» λέει άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαρκή επεξεργασία θέσεων και προτάσεων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητάει συνεχώς σημειώματα από τους στενούς του συνεργάτες, τους κκ. Ι. Μουρμούρα και Χρ. Λαζαρίδη, αλλά και από τους αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη.
Παράλληλα, έχει τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδα, που έχει εσχάτως καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο και ο οποίος αποτελεί τη «γέφυρα» με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανθρώπους της αγοράς.

Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου
Τη θέση του για πολιτική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ετοιμάζεται να προτάξει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ και θα επιμείνει ότι «άλλο το χρέος, και άλλο η πολιτική που έχει επιβληθεί», θεωρώντας πως υπάρχει ακόμα περιθώριο, παρά το γεγονός πως έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη στο πλαίσιο της πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης, όσο και εάν αυτό αμφισβητείται ακόμα και από στελέχη της Ν.Δ.

Ήδη το επιχείρημα της πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης τίθεται από βουλευτές και στελέχη, όπως έπραξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κ. Μαρκόπουλος.

«Μια νέα κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά με ένα νέο υπουργό Οικονομικών έχει τα εξής πλεονεκτήματα, θα έχει νωπή λαϊκή εντολή επαναδιαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευση πολιτική και οικονομική» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) και συμπλήρωσε, δίνοντας και το πλαίσιο που θα κινηθούν και άλλα στελέχη: «Δεύτερον είναι προφανές ότι θα έχει ένα νέο σχέδιο, θα πάει να πει διαφορετικά πράγματα και τρίτον θεωρώ ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα θα εμπνεύσει και μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία στους πολίτες.»

Προβληματισμοί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Στις συσκέψεις που γίνονται υπό τον κ. Σαμαρά, έχει επισημανθεί ότι είναι υπαρκτός και διαρκής ο κίνδυνος να υπάρξει ένα ντόμινο αντιδράσεων στις αγορές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και τη σταθερότητα του ευρώ.

Παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βγει από τη ζώνη του ευρώ, καθώς το τίμημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι πολύ μεγάλο.

Πάντως, στις συζητήσεις που γίνονται έχουν τεθεί όλα τα υποθετικά σενάρια για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Ακόμα και να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και να τεθεί το κυνικό δίλημμα: χρεοκοπία και δραχμή ή σωτηρία.

Όμως η «σωτηρία», όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. θα σημαίνει νέα δυσβάσταχτα βάρη για τους πολίτες και νέα επώδυνα μέτρα, που θα σημάνει συνέχεια της λανθασμένης συνταγής και διαιώνιση του προβλήματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.