Αύξηση καταγράφεται το τελευταίο χρόνο στην χώρα μας σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Στο μεταξύ συνεχίζεται το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία πως στόχος είναι να μικρύνει η «λίστα αγωνίας» εκείνων των ασθενών, οι οποίοι περιμένουν ένα μόσχευμα που θα τους χαρίσει πίσω την ζωή τους!

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη, γνωστοποίησε ότι το 2010 αντιστοιχούσαν 4,1 δότες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, μέσα σε ένα χρόνο όμως, ο αριθμός αυτός σκαρφάλωσε στο 4,9.

Ειδικότερα, οι δωρητές οργάνων αυξήθηκαν από 2.000 σε 5.000 (αύξηση 33%), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες ακόμη 5.000 πολίτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν δωρητές, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, είχε μοιράσει στη Βουλή τον περασμένο μήνα 40 αιτήσεις εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών του, ζητώντας από τα μέλη της κυβέρνησης να δηλωθούν ως δωρητές.

Ο στόχος που έχει θέσει είναι να αυξηθούν οι δότες εντός του έτους σε 7 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και το 2012 ο αριθμός αυτός να φτάσει στους 10. Σημειώνεται δε, ότι στην Ισπανία αντιστοιχούν 34 δότες.

Στο μεταξύ, ο κ. Λοβέρδος έκανε έκκληση στον κόσμο να μην επηρεάζεται από ψευδείς ιστορίες, περί δήθεν δυνατότητας κλοπής οργάνων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων στους πιστούς. Μάλιστα, προανήγγειλε συναντήσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, καθώς στελεχώνεται από μόλις εφτά υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του 24ωρου. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος δέχθηκε να υπηρετήσει σε αυτό, στο πλαίσιο των εθελοντικών μετατάξεων.


Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη
mkaitanidi@dolnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.