Τουλάχιστον 31 από τους φορείς που εντάχθηκαν στη λίστα για την εφεδρεία δεν είναι δημόσιοι…

Αλαλούμ προκάλεσε η λίστα με τους 151 φορείς «του ευρύτερου δημόσιου τομέα» προς τους οποίους απεστάλη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη υπαλλήλων τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Τουλάχιστον 31 από τους φορείς αυτούς – που μάλιστα φέρεται να εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας – δεν ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αλλά είναι ιδιωτικά κέντρα, ιδρύματα που συγχωνεύθηκαν, ακόμη και φιλανθρωπικά σωματεία που λειτουργούν με… ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Ενδεικτική η περίπτωση του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, παρ’ όλο που πρόκειται για ιδιωτικό οικοτροφείο – οι γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση καταβάλλουν μηνιαίως 1.300 ευρώ – και δεν συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες, έχει λάβει όμως επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα. Ηδη το συγκεκριμένο κέντρο ζήτησε να διαγραφεί από το μητρώο των φορέων της γενικής κυβέρνησης .

Η ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, σε έγγραφο που απέστειλε στις 28 Απριλίου προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία υπογράμμιζε ότι στο «επικαιροποιημένο μητρώο έχουν συμπεριληφθεί και τριάντα ένας φορείς οι οποίοι δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας» και ζητούσε να διαγραφούν.

Οι συγκεκριμένοι φορείς όμως εξακολουθούν να εμφανίζονται στη λίστα των 151 φορέων. Ετσι, σε λάθος που οφείλεται στη μη επικαιροποίηση της λίστας των προνοιακών ιδρυμάτων αποδίδουν οι εργαζόμενοι στην πρώην Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης την παρουσία της στη λίστα. Κι αυτό γιατί από τις 2 Μαρτίου το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βόρειας Ελλάδας «Ο Ηλιος» έπαψε να υφίσταται και λειτουργεί ως παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας.

Μεταξύ των φορέων που το υπουργείο Υγείας ζητούσε να διαγραφούν από τη λίστα είναι και το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία «Το Περιβολάκι». Οπως διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» η διοικητική υπεύθυνη της μονάδας Κούλα Πνευματικάτου, «το Κέντρο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένο έργο που του έχει ανατεθεί, ωστόσο δεν μας εποπτεύει, ούτε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ».

Η ίδια παραδέχεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναγνωρίσει το λάθος που έχει προκύψει και αναζητά λύση, προβληματίζεται ωστόσο, διότι εάν δεν διορθωθεί και επιβληθούν οι περικοπές προσωπικού – έχει 85 εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης – θα οδηγήσουν το Κέντρο σε δυσλειτουργία.

Αντίστοιχη ανησυχία εκφράζει και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Εστία», Εφη Προκοπάκη. Το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σωματείο χρηματοδοτείται κατά 18% από το υπουργείο Υγείας καλύπτοντας συνεπώς το μεγαλύτερο τμήμα των λειτουργικών εξόδων από δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις.

Αιφνιδιασμένη δηλώνει και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΛΕΠΑΠ) Μαριάννα Μόσχου. Οι εργαζόμενοι πανελλαδικά – λειτουργούν πέντε παραρτήματα στην περιφέρεια – δεν ξεπερνούν τους 250 στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο ωφελούνται τουλάχιστον 1.600 παιδιά ετησίως.

Επιπλέον, και όπως η ίδια σημειώνει, μόλις το 14% του ετήσιου προϋπολογισμού (ύψους 7,5 εκατ. ευρώ) καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, προσθέτοντας ότι «η ΕΛΕΠΑΠ κλονίζεται από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στερήσει από τα παιδιά της με αναπηρία, τα βήματα ζωής που το αποκαταστασιακό πρόγραμμα τους προσφέρει».

Στο μεταξύ, ήδη από χτες οι διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων όπως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και η ΔΕΠΑΝΟΜ (ανέγερση και εκσυγχρονισμός μονάδων υγείας), προχωρούν στην κατάρτιση πίνακα εφεδρείας, παρ’ όλο που υποστηρίζουν ότι μετά τις μειώσεις της τάξης του 10% θα λειτουργούν οριακά.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε χτες νέα εγκύκλιο στις δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς», με την οποία ζητά από τους αρμοδίους να απαντήσουν αμέσως για τον προϋπολογισμό, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και την προϋπηρεσία αυτών στο «πλαίσιο της κατάργησης, της συγχώνευσης και της μεταβολής» δημοσίων φορέων. «Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν ανήκουμε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι περικοπές ήδη αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ, ελπίζουμε ωστόσο ότι θα περιοριστούν στα 10 εκατομμύρια έπειτα από σχετική απόφαση», τονίζει ο Μενέλαος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος του δικτύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.