Εν αναμονή των οριστικών προβλέψεων για το ειδικό τέλος ακινήτων που θα οριστικοποιηθούν σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το αυτονόητο, ότι όσα νοικοκυριά δεν πληρώνουν το νέο φόρο θα μένουν χωρίς ηλεκτρικό.

Χωρίς ηλεκτρικό όσοι δεν πληρώσουν το νέο τέλος ακινήτων

Ο κ. Μόσιαλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση απευθύνθηκε στη ΔΕΗ, γιατί μέσω αυτής είναι ο ευκολότερος τρόπος να γίνει η είσπραξη του φόρου και όταν ρωτήθηκε για τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει, επεσήμανε ότι αυτό δεν αποτελεί εκβιασμό και έτσι και αλλιώς οι φόροι πρέπει να πληρώνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σημείωσε πως: “Εφόσον καλυφθεί ο στόχος των 54 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα” αλλά πρόσθεσε ότι τις αποφάσεις θα πρέπει να τις ακολουθήσει ο δημόσιος τομέας”. Εκτίμησε ότι φέτος η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ και του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα

O τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το ειδικό τέλος επί των ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστα ζητήματα.

Δεν έχει διευκρινισθεί αν το τέλος για το 2011 θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της ΔΕΗ να αποστείλει εγκαίρως τους λογαριασμούς με το νέο τέλος στα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το στόχος είναι ο νέος φόρος να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς που θα αποστείλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ανακοινώνοντας το μέτρο ότι το τέλος επί των ακινήτων για το 2011 θα καταβληθεί ως και το Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τα έσοδα να συμπεριληφθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

ΠΟΜΙΔΑ: Εξαιρέστε κοινόχρηστους χώρους
Να εξαιρεθούν κοινόχρηστοι χώροι και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το νέο τέλος ακινήτων και να επιβληθεί με χαμηλούς συντελεστές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επείγον έγγραφο που απέστειλε σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ανεξάρτητα από την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή και νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, πέρα από κάθε δυνατότητα των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σ΄αυτά, το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον η ανά τ.μ. επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες. Η επιβολή υψηλών τελών ανά τ.μ. με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στην σημερινή οικονομική συγκυρία.

Επισημαίνει επίσης ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών εξαιρούνται ρητά από το τέλος, για αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση. Οι διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός, πολλοί δε παραιτούνται για το λόγο αυτό. Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε βόμβα στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί αυτονόητη την μη αποστολή λογαριασμού ειδικού τέλους στα κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ. Τα “ξενοίκιαστα” αυτά ακίνητα (επαγγελματικά, παλαιές κατοικίες κλπ.) είναι και θα παραμείνουν εκτός μισθωτικής αγοράς επί πολλά έτη, οι δε ιδιοκτήτες τους ουδεμία δυνατότητα έχουν να πληρώσουν το τέλος, όπως επίσης και το ΦΑΠ, από τον οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται, καθόσον ουδέν εισόδημα τους αποδίδουν, επισημαίνει.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.