Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για σύμπραξη με ιδιώτες

ΟΠΑΠ: Αναζητεί δάνεια 1 δισ. ευρώ για φρουτάκια, επέκταση άδειας και Ξυστό

Δάνεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ αναζητεί η διοίκηση του ΟΠΑΠ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα «δώρα» της Κυβέρνησης, η οποία με νόμο εκχωρεί στον ΟΠΑΠ 35.000 VLTs, του ανανεώνει το μονοπώλιο και παράλληλα τον «προετοιμάζει» για τη διεκδίκηση της άδειας του Ξυστό και την αγορά των Κρατικών Λαχείων.

Η δεινή θέση της χώρας, όμως, δεν επιτρέπει ακόμη και στην καλύτερη εταιρεία του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, να λάβει δάνεια με λελογισμένα επιτόκια, ενώ τα μηνύματα από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τη διοίκηση της εταιρείας πολλές φορές είναι και εντελώς αρνητικά στη σύναψη δανεισμού.

Χθες με επίσημη ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως υπεγράφη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το Ελληνικό Δημόσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και εμπορική θέση του Οργανισμού, προκειμένου να αποτιμηθούν οι συνιστώσες συγκεκριμένων επιδιωκόμενων δράσεων, ήτοι: α) η χορήγηση μίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στην ΟΠΑΠ ΑΕ των 35.000 παιγνιομηχανημάτων κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α’ 180), β) η διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών τρόπων για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, ήτοι έως και 34% και γ) η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της από 15/12/2000 συμβάσεως της ΟΠΑΠ ΑΕ με το Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της οποίας χορηγήθηκε στην ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.

Πόσα χρήματα όμως θα χρειαστεί να εκταμιεύσει ο ΟΠΑΠ για όλες τις παραπάνω δράσεις; Από τα 35.000 φρουτάκια μέχρι τέλος του έτους θα έχει λάβει άδειες για τα 16.500 τα οποία και θα πρέπει εντός 12 μηνών να τα έχει εγκαταστήσει στα πρακτορεία του. Για αυτά τα 16.500 VLTs θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος ως licence fee περίπου 247,5 εκατ. ευρώ (16.500 χ 15.000 ευρώ το ένα).

Επίσης, για την αγορά των παιγνιομηχανημάτων, την τοποθέτηση και τη λειτουργία τους μέσα από μία κεντρική διαχείριση θα πρέπει να επενδύσει περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ (16.500 χ 12.000 ευρώ για κάθε μηχανάκι). Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα 18.500 VLTs θα δωθούν αργότερα από τον ΟΠΑΠ μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε παραχωρησιούχους, οπότε τα έξοδα θα επιβαρύνουν τους ιδιώτες.

Για την επέκταση του μονοπωλίου στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών (πλην καζίνο και λαχείων) που έχει εξασφαλίσει ο ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 θα απαιτηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ. Η ανανέωση της άδειας θα είναι για δέκα χρόνια ώστε ο ΟΠΑΠ να διατηρήσει το μονοπώλιο έως το 2030.

Για την άδεια του Ξυστό και την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων ο ΟΠΑΠ θα εκταμιεύσει τουλάχιστον άλλα 650 εκατ. ευρώ (σύντομα οι σύμβουλοι του δημοσίου Credit Suisse και Eurobank Equities θα κινήσουν τις διαδικασίες). Επίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2011 και προμέρισμα από τον ΟΠΑΠ, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Συνολικά, λοιπόν ο ΟΠΑΠ θα πρέπει έως το τέλος του έτους να βρει κοντά στα 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο τα διαθέσιμα του οργανισμού έφταναν τα 600 εκατ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν ενισχυθεί έως το Δεκέμβριο με άλλα 100 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, ο οργανισμός για να λάβει όλη αυτή την «προίκα» που θα βοηθήσει σημαντικά στην μετέπειτα πώληση του 34% που κατέχει το κράτος στον ΟΠΑΠ θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια κοντά στο 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Το ποσό αυτό για μια λοταρία του μεγέθους του ΟΠΑΠ σε άλλες εποχές δεν θα προβλημάτιζε καθόλου. Σήμερα όμως με τη χρεωκοπία να απειλεί την Ελλάδα κανένας τραπεζίτης δεν βάζει υπογραφές για τέτοια δάνεια.

Ηδη στον οργανισμό καταρτίζουν plan B που προβλέπει την έκδοση ομολογιακού αλλά και τη σύμπραξή με ιδιώτες. Ο ΟΠΑΠ έτσι και αλλιώς θα πρέπει να συνεργαστεί με ιδιώτες για την εγκατάσταση των VLTs, τη διαχείριση της κεντρικής μονάδας, για τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος στους κόλπους του οργανισμού η άποψη η συνεργασία αυτή να αφορά και την εκμετάλλευση των VLts ώστε να μοιραστούν τα έξοδα. Παράλληλά, στο διαγωνισμό για το Ξυστό και τα κρατικά λαχεία ενδεχομένως ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να κατέβει ως leader κοινοπραξίας και όχι μόνος του.

Μεγάλοι παίκτες του χώρου όπως οι αμερικανικές IGT και Bally, η ιταλική Lottomatica, η αυστριακή Novomatik, η αγγλική Playtech αλλά και η Intralot «καραδοκούν» και δεν θα έλεγαν όχι σε μια διευρυμένη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.

Σχετικά με την πώληση του 34% του οργανισμού στην κυβέρνηση υπάρχει διγλωσία. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να πωληθεί ή ακόμη και αν πωληθεί αυτό να γίνει μέσα το 2012, ενώ οι άλλοι μισοί θεωρούν ότι τα 4,6 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα συγκεντρώσει από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2011 δεν «μαζεύονται» χωρίς την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ.

Βασίλης Κώτσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.