Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Citigroup : «Βλέπει κούρεμα» στα Ελληνικά ομόλογα

Σεπτέμβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στο 95,85% ανεβάζουν τα ασφάλιστρα κινδύνου τις πιθανότητες χρεοκοπίας

Citigroup : «Βλέπει κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, βάση των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στο 95,85%, η Citigroup δεν αποκλείει μια μεγάλη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Καθώς όπως εκτιμά, η κήρυξη στάσης πληρωμών και η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια καταστροφική οικονομική κατάρρευση, ως πιθανότερη επιλογή θεωρεί μια συναινετική απόφαση για ένα μεγάλο haircut ( «κούρεμα» ) των ελληνικών ομολόγων σε μη εθελοντική βάση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ακόμα σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές και θα χρειαστούν κρατική στήριξη , κάτι που οι κυβερνώντες θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους.

Όπως εκτιμά πάντως, η στιγμή όπου οι χαράσσοντες πολιτική θα προσεγγίσουν με μία άλλη ματιά την ελληνική κρίση χρέους, ενδέχεται να έρθει πιο σύντομα από ό,τι μέχρι σήμερα αναμενόταν.

Οι αγορές αντιδρούν εν μέρει στην αποτυχία της συνεδρίασης των χωρών του G7 να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, πέραν της δεδηλωμένης δέσμευσής τους να συμβάλουν στο στόχο αυτό. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα παρέμενε η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη δεν πηγαίνει απλώς από τη μία κρίση στην άλλη. Οδεύει προς μια καινούργια, προτού επιλυθεί η προηγούμενη», είπε στο Reuters ο Maskoto Noji της SMBC Nikko Securities, την ώρα που διαχειριστές χαρτοφυλακίων θεωρούν πως οι πιθανότητες για κάποιου είδους χρεοκοπίας της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, τα χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλες απώλειες απόρροια και των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, ενώ το ευρώ σημείωσε βουτιά σε χαμηλό 10ετίας έναντι του γεν και σε χαμηλό 7μήνου έναντι του δολαρίου.
Νέο ρεκόρ, στο 62,2%, σημείωσαν οι αποδόσεις των διετών ελληνικών τίτλων, όπως και των ασφαλίστρων των πενταετών ομολόγων (CDS) στις 4.810 μονάδες βάσης.


Τάσος Μαντικίδης

This entry was posted on Τρίτη, Σεπτέμβριος 13th, 2011 at 04:50 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply