Για να αρχίσει καλά το σχολείο, ξαλαφρώστε τις σχολικές τσάντες και μάθετε να τις χρησιμοποιείτε σωστά

Αυτό συνιστά ο φυσίατρος δρ Στέφανο Νεγκρίνι, επιστημονικός διευθυντής στο Ιταλικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Σπονδυλικής Στήλης (ISICV), προειδοποιώντας τους μαθητές για την ζημιά που μπορεί να κάνουν στην σπονδυλική τους στήλη.

«Το μέγιστο βάρος που φέρουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15-20% του σωματικού βάρους τους», εξηγεί στην εφημερίδα «CorrieredellaSera». «Ωστόσο, οι περισσότεροι μαθητές μεταφέρουν φορτία ίσα με το 22% έως 27,5% του σωματικού βάρους τους – και σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 30% τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα».

Η συνήθεια αυτή μπορεί να τραυματίσει την μέση, ιδίως των παιδιών που δεν γυμνάζονται. «Όταν οι μυς είναι καλά γυμνασμένοι, το παιδί αντέχει καλύτερα το φορτίο στους ώμους του και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες πόνου στη μέση ή και στη ράχη ακόμα», εξηγεί ο δρ Νεγκρίνι.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς από τον πόνο του παιδιού τους; Όταν διαρκεί πολύ καιρό ή υπάρχουν συχνά επεισόδια, απαντά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται διερεύνηση του προβλήματος.

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, οι βαριές τσάντες δεν αποτελούν αιτία σκολίωσης. «Οι βαριές σχολικές τσάντες δεν μπορούν να προκαλέσουν αυτομάτως σκολίωση – ούτε η κακή στάση σώματος το κάνει αυτό», λέει ο δρ Νεγκρίνι. «Η σκολίωση, που εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια, έχει ισχυρή γενετική συνιστώσα, γι’ αυτό και την βλέπουμε πιο συχνά σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό».

Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία στα αρχικά της στάδια σπανίως είναι επώδυνη. Οι γονείς όμως μπορούν να την εντοπίσουν εάν ο ένας ώμος του παιδιού είναι πιο ψηλά από τον άλλο ή εάν, όταν σκύβει προς τα εμπρός με τα γόνατα τεντωμένα και τα χέρια χαλαρά κρεμασμένα, δημιουργείται ένα«φούσκωμα» στη μία πλευρά της πλάτης.

Η σκολίωση είναι συχνότερη στην προεφηβική ηλικία (στις ηλικίες περίπου 12-13 ετών), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νήπια και σε μικρά παιδιά.

Η πρόληψη
Η γενική αρχή για προστασία της σπονδυλικής στήλης στο σχολείο είναι η συχνή αλλαγή της στάσης του σώματος. «Δεν υπάρχει μια ιδανική στάση σώματος», τονίζει ο δρ Νεγκρίνι. «Ακόμα και εάν ένα παιδί κάθεται σωστά, αν μείνει πολλή ώρα ακίνητο αυξάνεται ο κίνδυνος μυοσκελετικής διαταραχής».

Γι’ αυτό τον λόγο, τα παιδιά και οι έφηβοι που περνούν πολλές ώρες καθισμένα (στο σχολείο και μετά στο σπίτι και στο φροντιστήριο) πρέπει να ξέρουν πως πρέπει να αλλάζουν συχνά στάση και να κάνουν μικρά διαλείμματα για να σηκώνονται και να τεντώνουν τα παιδιά τους.

Στο σπίτι, εξάλλου, καλό είναι να μην διαβάζουν αποκλειστικά στο γραφείο τους, αλλά και στον καναπέ ή στο κρεβάτι όταν μπορούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.