DVD δίνει το υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλουν κενά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

«Πάμε για επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις κάθε μορφής». Αυτό δηλώνει στο «Βήμα» μία ημέρα μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Θ. Κοτσυφάκης, χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης μέσα στο οποίο ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος. Το κουδούνι χτύπησε χθες το πρωί ξανά για περίπου 1.300.000 μαθητές και 180.000 εκπαιδευτικούς, με κυρίαρχο όμως το πρόβλημα της έλλειψης βιβλίων. Το θέμα δεν τέθηκε χθες, ημέρα του αγιασμού στα σχολεία, αλλά τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η «επιχείρηση-φωτοτυπία» στα σχολεία της χώρας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία κινητοποίηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, δημοτικών αρχών, εθελοντικών φορέων που λειτουργούν υποστηρικτικά προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάντως τα dvd που περιλαμβάνουν ολόκληρη την ύλη των σχολικών βιβλίων θα αρχίσουν να διανέμονται από αύριο, Τετάρτη, στους μαθητές. Το Εθνικό Τυπογραφείο έχει τυπώσει τις πρώτες 40 σελίδες των βιβλίων του γυμνασίου, ενώ οι υπάλληλοί του συνεχίζουν εθελοντικά τη εκτύπωση των σελίδων των βιβλίων και των άλλων τάξεων.

Προτείνουν απεργίες και καταγγέλλουν κενά σε δασκάλους
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών από την πλευρά τους απαντούν με κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν κοινή γραμμή κινητοποιήσεων, ενώ το προεδρείο της ΟΛΜΕ καταθέτει σήμερα στην ΑΔΕΔΥ πρόταση για 48ωρη απεργία των καθηγητών στο τέλος του μήνα. Εάν η πρόταση αυτή συμφωνηθεί, θα προταθεί αύριο, Τετάρτη, και επίσημα στις τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών ανά τη χώρα. Η ΔΟΕ από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Μάθημα δεν μπορεί να γίνει πουθενά χωρίς βιβλία, ας μη γελιόμαστε» λέει ο κ. Κοτσυφάκης. «Και η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η δημόσια εκπαίδευση όμως έχει συνολικά διαλυθεί. Καταργήθηκε η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία, μειώθηκαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και περιβαλλοντικά. Παρ’ όλα αυτά, κενά καθηγητών υπάρχουν ακόμη. Στην περιφέρεια Κρήτης μόνο μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις 350 καθηγητών»συνεχίζει.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως έχει εξασφαλίσει περίπου 20.000 πιστώσεις σε εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά στα σχολεία τις επόμενες ημέρες. Η ΔΟΕ ειδικά κατήγγειλε χθες ότι την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους υπήρχαν 4.700 κενά σε δασκάλους στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας. Η ΔΟΕ κατήγγειλε ακόμη ότι υπάρχουν ελλείψεις βιβλία σε τουλάχιστον 68 περιοχές, από τις οποίες 22 είναι περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επίθεση από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δηλώσεις των εκπροσώπων τους και ανακοινώσεις καυτηρίασαν βέβαια χθες, Δευτέρα, τις ελλείψεις στα σχολεία. Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ κ. Α. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης από το 1ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφθηκε για να ευχηθεί καλή χρονιά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ντροπή και κρίμα που η ελληνική γραφειοκρατία, η αδυναμία και η ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας για άλλη μια φορά οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Υπουργείο Παιδείας: «Αναγκαίες αναδιαρθρώσεις»
«Το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως προχώρησε στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές για τη σωστή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού και υπεύθυνα ενημέρωσε την κοινή γνώμη για τα δεδομένα και τα προβλήματα της σχολικής χρονιάς 2011- 2012» αναφέρεται, από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

«Η αλήθεια, όπως διαμορφώνεται μετά την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, είναι ότι τα σχολεία ξεκινούν με τα λιγότερα δυνατά κενά, παρά τις 8.000 συνταξιοδοτήσεων, το μικρό αριθμό διορισμών (600) και τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα νέα προγράμματα που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι σε 14.500 σχολεία και σε συνολική δύναμη 170.000 εκπαιδευτικών:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα κενά, σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 675 και σε ειδικότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (καλλιτεχνικά, μουσική, θεατρική αγωγή) 1.736.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 447 κενά και 483 σε τεχνικές ειδικότητες.

«Τα παραπάνω κενά θα καλυφθούν αφού δοθεί η συνολική εικόνα της αμέσως επόμενης ημέρας» αναφέρει το υπουργείο. «Ως προς τα βιβλία, όπως έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκτύπωση και η αποστολή τους, ενώ σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές η πληρότητα σε τίτλους είναι άνω του 80%. Το υπουργείο παρουσίασε από την προηγούμενη εβδομάδα ένα σύνολο δράσεων για την αντιμετώπιση του πρώτου διαστήματος όπου υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συστρατευθεί και άλλες δυνάμεις, όπως το Εθνικό Τυπογραφείο για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, καθώς και πανεπιστήμια και δήμοι στην υπόλοιπη χώρα» συνεχίζει.

«Το υπουργείο Παιδείας ευχαριστεί και συγχαίρει δημοσίως όλους τους εκπαιδευτικούς που με την ευθύνη, τη συνέπεια και την εμπειρία τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, προς όφελος των παιδιών κάθε δυσκολία. Είναι μια εποχή που αυτού του είδους προσφορά και αλληλεγγύη διδάσκει» καταλήγει το υπουργείο Παιδείας.

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια
Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περίπου 300 τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης πανελλαδικά από φοιτητές που αντιδρούν στον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι ωστόσο έχουν πάρει απόφαση να επιτρέψουν τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, καθώς και τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω.

Ετσι, εγγραφές γίνονται κανονικά στην πλειονότητα των τμημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και στα περισσότερα ιδρύματα της επαρχίας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η εικόνα στις γραμματείες του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι κλειστές.

Οι φοιτητές θα κληθούν τις επόμενες ημέρες σε νέες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.