Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα μυστικά για το σωστό πρωινό των μαθητών

Σεπτέμβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η διατροφή παίζει μεγάλα ρόλο στην υγεία των παιδιών. Πιάτα με σωστή ποσότητα ενέργειας -ανάλογα με την ηλικία τους- και θρεπτικές ουσίες, απαιτούνται ώστε οι «άγγελοί» σας να έχουν υγεία, δυνάμεις για διάβασμα, για παιχνίδι και για σπορ.

Οι μαθητές θα πρέπει να ξεκινούν για το σχολείο αφού πάρουν πρωινό, από το οποίο δεν θα πρέπει να λείπουν το γάλα ή γιαούρτι, τα δημητριακά, ο χυμός φρούτων και οι φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα ή ένα τοστ με τυρί.

Το εβδομαδιαίο μενού των μαθητών θα πρέπει να έχει ποικιλία για να μη γίνει μονότονο και τους «εξωθεί» σε κακές διατροφικές λύσεις. Θα πρέπει να περιέχει καθημερινά μία μερίδα λαχανικών, σαλάτα, αλλά και δύο φέτες ψωμί.

Από το πιάτο του μαθητή δεν πρέπει να λείπουν τα όσπρια -όποια του αρέσουν- τουλάχιστον μία ή και δύο φορές την εβδομάδα. Η ίδια αναλογία πρέπει να ακολουθείται στο ψάρι και στο κρέας, με προτίμηση σε κρέατα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνιέται το συκώτι. Θέση στο τραπέζι επιβάλλεται να έχουν τα ζυμαρικά και οι πατάτες, αρκεί να μη γίνεται υπερκατανάλωση. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για πίτσες, πίτες, χάμπουργκερ και γλυκά.

Προσοχή θέλει, τέλος, το κολατσιό των μαθητών, που καλύτερο είναι να το παίρνουν από το σπίτι, ώστε να μη παρασυρθούν από πειρασμούς με πολλές θερμίδες και λιπαρά.

ESPRESSO

This entry was posted on Τρίτη, Σεπτέμβριος 13th, 2011 at 07:10 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply