Η αποβολή της χώρας μας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ανείπωτη λέξη

Γερμανία: Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το ταμπού έσπασε: Η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ανείπωτη λέξη για την γερμανική κυβέρνηση. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ δεν πρέπει να υπάρχει απαγόρευση στη σκέψη» γράφει στο φύλο της Δευτέρας της εφημερίδας «Die Welt» ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Σε αυτές περιλαμβάνεται εν ανάγκη και μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αν είναι διαθέσιμα τα προς τούτο αναγκαία εργαλεία».

Σε χώρες σαν την Ελλάδα, προσθέτει, υπάρχουν μέχρι σήμερα μόνον ανεπαρκείς προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών στο κοινό νόμισμα. «Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει ότι θα εξαρτήσουμε τις προγραμματισμένες βοήθειες από τη θέληση της να μεταρρυθμίσει η ίδια τον εαυτό της» τονίζει.

Ήδη το Σάββατο, το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε την είδηση για την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Β΄» στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών, που αποβλέπει στη διάσωση της ευρωζώνης και των τραπεζών της σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, περιλαμβάνει δυο παραλλαγές: Στην πρώτη (και πιο απίθανη), η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, στη δεύτερη, αποχωρεί από αυτήν και επιστρέφει στη δραχμή.

Το «Σχέδιο Β΄» έχει συζητηθεί ήδη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε η χρεοκοπία στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ένα κεντρικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης EFSF, που πρόκειται σύντομα να ενισχυθεί – θεσμικά και χρηματικά.
Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ως γνωστόν, το ESFF θα μπορεί να παρέχει πιστώσεις σε χώρες που διέρχονται κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και να αγοράζει – προς όφελος των ίδιων κρατών – κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να μην προκαλέσει καταστροφή στην Ευρώπη, αν οι πολιτικοί διατηρούσαν τα νεύρα τους» έλεγε γερμανός διπλωμάτης που θέλει να μείνει ανώνυμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», το γερμανικό υπουργείο οικονομικών επιβεβαίωσε την Κυριακή την ύπαρξη του «Σχεδίου Β΄».

Η τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας συνδέεται προφανώς στενά και με την πιθανότητα να μην της καταβληθεί η έκτη δόση του πρώτου δανείου βοήθειας εντός του Οκτωβρίου.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε, όσο και πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν το Σαββατοκύριακο αμφιβολίες, για το αν η Αθήνα θέλει, ή μπορεί ακόμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προύποθέτει η καταβολή του.

Το κλίμα αυτό άλλαξε ελαφρώς το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη δήλωση τουΕυάγγελου Βενιζέλου, ότι η Αθήνα σχεδιάζει την επιβολή νέου φόρου στα δομημένα ακίνητα για να καλύψει με αυτόν την αναμενόμενη νέα τρύπα του προϋπολογισμού το 2011.

Ιδιαίτερα επαινετικές ήταν οι δηλώσεις του Επιτρόπου νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν. «Το νέο μέτρο θα συμβάλει στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων» είπε.

Όμως η ατμόσφαιρα παραμένει δηλητηριασμένη. Γερμανοί σχολιαστές υπογραμμίζουν, ότι το νέο φοροεισπρακτικό μέτρο υποδηλώνει την κατά κράτος υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας.

Παράλληλα, δεν έχουν σιγήσει οι φωνές, που προβλέπουν χρεοκοπία. Το αντίθετο μάλιστα. Παράδειγμα, η δήλωση του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλέον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» είπε. Κι αυτή η άποψη φαίνεται να γίνεται πλέον της μόδας στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών.

 

Νίκος Χειλάς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.