Την Τετάρτη η Ελληνική παρέμβαση

Αρχισε η δίκη στη Χάγη για τις αποζημιώσεις υπέρ του Διστόμου

Η Γερμανία παρουσίασε τη Δευτέρα τις θέσεις της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επιδιώκοντας την έκδοση απόφασης που θα βάλει φρένο στις αποζημιώσεις θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, την καταβολή των οποίων διατάσσουν ιταλικά αστικά δικαστήρια. Η ακροαματική διαδικασία -που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου του 1944- συνεχίζεται την Τρίτη με τις θέσεις της ιταλικής πλευράς, ενώ την Τετάρτη παρεμβαίνει το ελληνικό Δημόσιο.

Η δίκη ολοκληρώνεται την Παρασκευή και εκτιμάται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Εξω από το Διεθνές Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μέλη της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Γερμανίας και της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που ζητούσαν από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις.

Το ελληνικό Δημόσιο παρεμβαίνει με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ’ ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας» δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο» υπογράμμισε η ίδια.

Η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας) και ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών διότι τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις που αφορούν όλους τους πολέμους που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.

Η Γερμανία, η οποία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, τις οποίες καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από τον Σεπτέμβριο του 1943 ως τον Μάιο του 1945, όταν δηλαδή η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των συμμάχων.

Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από τον γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης (κεντρική Ιταλία).

Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε εξάλλου επικυρώσει το 2008 απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ελληνικό δικαστήριο, καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις, στις οποίες μετέχουν η Ιταλία και η Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν ως την Παρασκευή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.