Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνια σε μέγεθος έκρηξη σούπερ-νόβα, σε απόσταση μόλις 21 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη

Η έκρηξη, η πιο κοντινή και πιο ορατή από τον πλανήτη μας σούπερ-νόβα εδώ και 25 χρόνια, έχει γίνει τόσο φωτεινή, ώστε θα είναι ορατή από τον πλανήτη μας ακόμα και με κιάλια. Οι ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) μπορούν να στρέψουν τα όργανά τους, αν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε το φαινόμενο (σε μπλε-άσπρη απόχρωση) θα γίνει πιο ορατό.

Για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν με γυμνά μάτια μια έκρηξη σούπερ-νόβα, καθώς η επόμενη μπορεί να συμβεί σε 100 χρόνια.
Σε λίγες μέρες η λάμψη της θα αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.