Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες άδειες ταξί

Σεπτέμβριος 9th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ετοιμάζεται Παρατηρητήριο Επιβατικών Μεταφορών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς

Πριν από το τέλος του χρόνου φιλοδοξεί το υπουργείο Μεταφορών να ξεκινήσει η χορήγηση των πρώτων αδειών ταξί, βάσει του σχεδίου απελευθέρωσης του επαγγέλματος που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, το νομοσχέδιο για τα ταξί αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο. Ηδη από χτες έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 του μήνα.

Αντικείμενο της διαβούλευσης θα είναι και το ύψος των παραβόλων για την απόκτηση των νέων αδειών ταξί, καθώς το εύρος των 15.000 – 40.000 ευρώ είναι ενδεικτικό, ανέφερε χτες ο κ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας ότι το όποιο κόστος προκύψει, θα είναι ενιαίο για όλη τη χώρα. Το νομοσχέδιο προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των αυτοκινητιστών ταξί, οι οποίοι εξήγγειλαν δύο 24ωρες απεργίες για σήμερα και το Σάββατο, μέρα κατά την οποία θα οργανώσουν και συλλαλητήριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το θέμα δεν είναι οι νέες κινητοποιήσεις, αλλά η σχέση των ιδιοκτητών ταξί με την κοινωνία. Οσα έγιναν το καλοκαίρι έχουν ήδη επιβαρύνει τη σχέση αυτή», σχολίασε χθες ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Μεταφορών, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι οδεύουμε προς μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά, η οποία ωστόσο θα λειτουργεί με κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί Παρατηρητήριο Επιβατικών Μεταφορών, το οποίο θα λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός ελέγχου του ρυθμού αύξησης των αδειών. Τα μέλη του Παρατηρητηρίου θα αναθέτουν τη σύνταξη συγκοινωνιακών, κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, βάσει των οποίων θα καθορίζεται ο αριθμός των νέων αδειών ταξί που θα χορηγούνται κάθε χρόνο. Αμέσως μετά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του νέου νόμου, το Παρατηρητήριο θα καταγράψει τις τάσεις που θα υπάρξουν στην αγορά των ταξί και θα εισηγηθεί τη λήψη διορθωτικών μέτρων, κυρίως ως προς το ρυθμό αύξησης των αδειών.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, «ο μηχανισμός αυτός θα ελέγχει αποτελεσματικά την αγορά και θα αποτρέπει τη δημιουργία καρτέλ».
Οσον αφορά τα κόμιστρα των ταξί, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να καθορίζονται από την κυβέρνηση. Μάλιστα προανήγγειλε μειώσεις κατά 10% έως 20% στα σημερινά κόμιστρα, τα οποία αυξήθηκαν υπέρμετρα επί των ημερών της ΝΔ.

This entry was posted on Παρασκευή, Σεπτέμβριος 9th, 2011 at 07:24 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply