Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το 20% του χρυσού της Λιβύης πούλησε ο Μουαμάρ Καντάφι

Σεπτέμβριος 8th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ο συνταγματάρχης αγνοείται

Στην πώληση 20 τόνων χρυσού -το 20% των αποθεμάτων της Λιβύης- προχώρησε ο Μουαμάρ Καντάφι πριν καταρρεύσει το καθεστώς του. Η αξία του χρυσού που πουλήθηκε έφθασε τα 1,38 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης -η οποία ελέγχεται εδώ και δύο εβδομάδες από τη νέα ηγεσία μετά την κατάληψη της Τρίπολης. Οι συνολικοί πόροι που έχει στην διάθεσή της σήμερα η κεντρική τράπεζα είναι 115 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 90 δισεκατομμύρια βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης Κάσεμ Αζόζ δήλωσε την Πέμπτη ότι το διάστημα Απριλίου-Μαΐου το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι πούλησε περίπου το 20% των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε η τράπεζα, 29 τόνους αξίας 1,7 δισ. δηναρίων (1,38 δισ. δολάρια) προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και να καλυφθούν οι μισθοί.

«Ο χρυσός ρευστοποιήθηκε για να πληρωθούν οι μισθοί και να υπάρξει ρευστότητα, ειδικά στην Τρίπολη» δήλωσε ο Αζόζ. Η πώληση έγινε προς εμπόρους εντός Λιβύης (η συναλλαγή έγινε σε δηνάρια) και έκτοτε ο χρυσός έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τυνησία, και σε ξένες αγορές.

Ο Κάσεμ Αζόζ επισήμανε ότι έχει επαληθευτεί πού βρίσκονται όλοι οι πόροι της κεντρικής τράπεζας και δεν έχουν κλαπεί χρήματα από τα ταμεία της. Σήμερα η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της 115 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 90 εκατ. δολάρια να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος διαφεύγει μετά την πτώση του προπυργίου του στην Τρίπολη την 23η Αυγούστου, δήλωσε σε νέο ηχητικό μήνυμά του ότι θα εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους χαρακτήρισε «λαθρέμπορους» και «ψεύτες» -την ώρα που τα τελευταία του προπύργια πολιορκούνται από το νέο καθεστώς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει στείλει απεσταλμένους στο Νίγηρα ζητώντας να εμποδιστεί ο Καντάφι να διαφύγει μέσω της χώρας αυτής. Οι αρχές στη Νιαμέι διαβεβαίωσαν ότι ο συνταγματάρχης δεν βρίσκεται στη χώρα και ότι οι οχηματοπομπές που διήλθαν από το έδαφός της τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ μικρότερες από τις αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το NATO ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 113 πτήσεις την Τετάρτη, 40 εκ των οποίων συμπεριέλαβαν αναγνωρίσεις και επιθέσεις σε στόχους. Επλήγησαν μεταξύ άλλων επτά θωρακισμένα οχήματα στη Σύρτη και 18 συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουάνταν. Αφότου το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ανέλαβε την διοίκηση των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη την 31η Μαρτίου, τα αεροσκάφη του έχουν πραγματοποιήσει 21.893 πτήσεις, ανάμεσά τους 8.220 που συμπεριέλαβαν πλήγματα.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αποστολή του στη Λιβύη όσο παραμένει απειλή για τον πληθυσμό της χώρας από δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι όταν εξαλειφθεί η απειλή, ο ρόλος της Συμμαχίας θα είναι υποστηρικτικός. «Το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν την αποστολή όσο υπάρχει απειλή, αλλά ούτε λεπτό περισσότερο» ανέφερε ο Ράσμουσεν.

This entry was posted on Πέμπτη, Σεπτέμβριος 8th, 2011 at 22:32 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply