Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οταν η κότα διαλέγει τον κόκορα!

8 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Απορρίπτει το σπέρμα ακατάλληλων «γαμπρών»

Οταν η κότα διαλέγει τον κόκορα!

Έναν εντυπωσιακό τρόπο να επιλέγουν τον πατέρα των μικρών τους έχουν οι κότες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.Τα οικόσιτα πτηνά έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν το σπέρμα κοκόρων που θεωρούν κοινωνικά κατώτερους και συνεπώς ακατάλληλους για πατέρες των μικρών τους.

Εξελικτική «ασπίδα» η επιλογή του πατέρα
Προκειμένου να «κληροδοτήσουν» το γενετικό τους υλικό στις επόμενες γενιές, οι κόκορες προσπαθούν από τη φύση τους να αναπαραχθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες κότες.

Οι κότες παρόλα αυτά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , ανέπτυξαν έναν μηχανισμό που τους προσφέρει τη δυνατότητα να απορρίπτουν το σπέρμα κοκόρων που θεωρούν κατώτερους κοινωνικά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πέρα από τις κότες υπάρχουν και άλλα είδη – πτηνών και εντόμων – που έχουν την ίδια δυνατότητα.

«Είναι πραγματικά σημαντικό για τις κότες να μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο δυνατό σπέρμα για τη γονιμοποίηση των αβγών τους. Έτσι, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πριν από την ερωτική συνεύρεση, η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού μπορεί να αυξήσει σημαντικά στη διατήρηση της εξελικτικής τους “φόρμας”» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρεμπέκα Ντιν.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο « The American Naturalist».

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

This entry was posted on Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2011 at 01:18 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply