Κάτοικοι της Εορδαίας ¨έκοψαν¨τη βόρεια Ελλάδα στα δύο – «Τελεσίδικη η απόφαση», δήλωσε προκλητικά ο Α. Λοβέρδος σε συνάντηση με το βουλευτή Α. Αθανασιάδη

Σήμερα δίνουμε έναν αγώνα για το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης, τη δημόσια υγεία», δήλωσε η δήμαρχος Εορδαίας, η οποία χτες ήταν επικεφαλής εκατοντάδων κατοίκων, στην κατάληψη της Εγνατίας οδού, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με την μεθοδευμένη απαξίωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.

Κάτοικοι και φορείς της Εορδαίας, με την συνδρομή οχημάτων του δήμου Εορδαίας που παρέταξαν, «έκοψαν στη μέση» για δύο ώρες τη Βόρεια Ελλάδα, κλείνοντας τον διευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο. Στο δίωρο της κατάληψης δεν δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα και η διέλευση γινόταν μέσω Κοζάνης από την παλιά εθνική οδό, καθώς η τροχαία έκανε εκτροπή των οχημάτων στον Πολύμυλο για όσους ερχόταν από Θεσαλλονίκη και στην Ξηρολίμνη για όσους ερχόταν από Ιωάννινα.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, του οποίου μειώθηκαν οι κλίνες από 250 σε 200, όταν σε όλα τα άλλα νοσοκομεία η μείωση κλινών ήταν πολύ μικρότερη. «Σήμερα εδώ όλοι οι πολίτες, στέλνουμε το μήνυμα στο υπουργείο, άμεσα να τροποποιήσει την απόφαση και να προασπίσει το προπύργιο της υγείας, για το καλό των πολιτών, που σήμερα την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά», υπογράμμισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι το Μποδοσάκειο νοσοκομείο σήμερα, με τις κτιριακές υποδομές και την οργάνωση, είναι αυτό που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στήριξη στους ασθενείς και έσωσε ζωές. Και είναι αυτό που μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες. Είναι άδικο και παράλογο, αυτή την εποχή που τη δημόσια υγεία την έχουν ανάγκη οι πολίτες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να γίνεται σχεδιασμός που υποβαθμίζει το αρτιότερο και μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, με μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης κλινών απ’ όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδας. Εδώ δεν πλήττεται η Εορδαία, πλήττεται η υγεία, πλήττονται οι πολίτες, πλήττεται ο καθένας από εμάς».

Το παρόν στο δυναμικό συλλαλητήριο έδωσε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και οι φορείς της περιοχής. «Δίνουμε σήμερα μία απάντηση στη μεγάλη αδικία σε βάρος του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, στην αναλγησία και στις ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργού υγείας. Δυστυχώς, η μείωση των κλινών είναι μόνο η αρχή. Μετά θα ακολουθήσει το κλείσιμο κλινικών», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μποδοσάκειου, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Εμμέσως πλην σαφώς, η δήμαρχος υπαινίχτηκε πολιτικές παρεμβάσεις, στην απόφαση για την υπέρμετρη μείωση κλινών στο Μποδοσάκειο, καθώς ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε: «Εγώ γνωρίζω ότι ο υπουργός στη συνάντησή μας κατανόησε πλήρως την επιχειρηματολογία μας και θεώρησε ότι ήταν υπερβολή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο να γίνεται η μεγαλύτερη μείωση, όταν την ίδια στιγμή είχε τη δυνατότητα να μην κάνει μείωση σε άλλα νοσοκομεία.
Το πώς έγινε αυτό, το γνωρίζει ο ίδιος ο υπουργός. Εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι καθαρά, χωρίς περίεργες παρεμβάσεις, αλλά με την καθαρή φωνή των πολιτών, του δίκαιου και της επιχειρηματολογίας, να δώσει αυτό που δικαιούται το Μποδοσάκειο νοσοκομείο».

Ο πατήρ Ελευθέριος από τον πρώην Καποδιστριακό δήμο Αγίας Παρασκευής, χαρακτήρισε «αίσχος και ντροπή» το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων τον 21ο αιώνα». Πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να αφήσουν το Μποδοσάκειο νοσοκομείο ελεύθερο και ανοιχτό για τους πολίτες», ενώ καταφέρθηκε κατά των πολιτικών ιθυνόντων, που συνήθως λένε «πρώτα η επαρχία», αλλά στην πράξη δεν τους ενδιαφέρουν οι πολίτες της επαρχίας».

Η δήμαρχος Π. Βρυζίδου χαιρέτησε την συμμετοχή όλων των πολιτών και των φορέων στη χτεσινή κατάληψη της Εγνατίας οδού, χαρακτηρίζοντας ως «εμπαιγμό, κοροϊδία και τεράστια αδικία» την απόφαση Λοβέρδου. Είπε ότι «εφόσον δεν ακούγονται οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη ο διάλογος και η επιχειρηματολογία, πρέπει να φωνάξει ο πολίτης και ο λαός. Η φωνή των πολιτών είναι δυνατή και ισχυρή. Η φωνή μας θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα». Είπε ακόμη ότι «ο σημερινός αγώνας δεν είναι μια τοπικιστική διεκδίκηση, είναι διεκδίκηση ζωής για καλύτερη υγεία στους πολίτες».

Να σημειωθεί τέλος ότι ήταν εμφανής, αλλά διακριτική η παρουσία της αστυνομίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχημάτισε δικογραφία με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, την οποία θα στείλει στον εισαγγελέα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αδιάλλακτος εμφανίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Χτες συναντήθηκε μαζί του ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Ο υπουργός μετέφερε στον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ότι «το θέμα της κατανομής κλινών έληξε» και θεώρησε ότι «δεν υφίσταται καμία απαξίωση του Μποδοσάκειου». Τέλος, παρέπεμψε τον βουλευτή για …συζητήσεις με τον υφυπουργό και ειδικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και Άρη Μουσιώνη αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.