Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δημόσιο: Εργασιακή εφεδρεία για όλους εκτός μονίμων

7 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαίρεση και κατάργηση «προσωπικής διαφοράς»

Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις εξπρές, επανεξέταση των κενών στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις και «προσωπική διαφορά», αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.

Υπό καθεστώς διεθνών πιέσεων οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα ααπό μακρά εισήγηση του υπουργού οικονομικών, ο οποίος τις περιέγραψε ως μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όπως είπε δεν είναι έξωθεν επιβεβλημένες. «Αν δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα μείνουμε καθηλωμένοι, δεν θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και θα δώσουμε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι παρίας και πρόβλημα της ΕΕ.

Ο νόμος – σκούπα για μισθούς και διαρθρωτικές αλλαγές αποφασίστηκε προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της Τροικας και να καταβληθεί η 6η δόση.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος εισηγήθηκε σε δραματικούς τόνους τις αλλαγές και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε κατά τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας από την Τροικα.

Σε εκτενείς δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός και θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.

Αναλυτικά οι οριστικές αποφάσεις
1. Προχωρά μέσα στο 2011 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014. Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τις άδειες του ΟΠΑΠ, τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβασης των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

2. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα γίνει αμέσως ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Θα προχωρήσουν καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ κτλ.)

3. Εργασιακή εφεδρεία. Θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού. Θα υπάρξει κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

4. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προχωράει ο ενιαίος φορέα φόρων και εισφορών. Θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν απομείνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς όλα θα ανοίξουν τώρα και οι προθεσμίες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου έως το 2013 έρχονται μπροστά.

5. Νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Προχωράει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα προκειμένου να καταρτιστεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

6. Νέο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χρόνιες αδικίες και ανισότητες φθάνουν στο τέλος τους. Είναι πραγματικά δίκαιο και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Καταργείται η εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά» και στη θέση της μπαίνει το πριμ παραγωγικότητας που θα συμφωνείται ξεχωριστά για κάθε υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει κίνητρο στο δημόσιο υπάλληλο να αποδίδει.

7. Η δημοσιονομική διοίκηση, είπε, έχει τεράστια σημασία. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο ΓΛΚ θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος. Εχουν συγκρατηθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι στην ύφεση και τα έσοδα.

Απολύσεις στο Δημόσιο όπως στον Ιδιωτικό Τομέα
Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την εργασιακή εφεδρεία και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο απάντησε ότι «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδια της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρείς στον εργαζόμενο. Εάν όμως ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα μπορεί να τον οδηγήσει στη σύνταξη εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί τότε θα ισχύσει ότι θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα».

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου υπό μορφήν ενός νομοσχεδίου Περί διαρθρωτικών αλλαγών και εν όψει αυτού ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία για συστράτευση και συναίνεση της αντιπολίτευσης. Τόνισε δε ότι στην προ ημερών συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, είχε ενημερώσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πλαίσιο που ανακοίνωσε και ειδικότερα για τη διεύρυνση του μέτρου της εργασιακής εφεδερίας που ήταν και δική του πρόταση.

Η χαρτογράφηση του στενού Δημόσιου Τομέα

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία

Δεν μπορούν να μπουν σε εφεδρεία οι:
Μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σύνολό του το τακτικό προσωπικό υπουργείων (μαζί με δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας είναι 625.738 ήτοι 82% επί του συνόλου

Μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία οι:
Ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) 53.833  (7%)

Μπορούν να απολυθούν χωρίς να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι:
Ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου) 44.811  6%
Συμβασιούχοι έργου:  14.345   2%
Επίσης υπάρχουν και οι ωρομίσθιοι – ημερομίσθιοι  (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή

Στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (εκτός ΟΤΑ) έχει καταργηθεί η μονιμότητα.

Οταν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο το 15% των υπαλλήλων θα χάσει από 500 έως και 1500 ευρώ τον μήνα.

Γ. Παπανδρέου: «Πάμε φουλ στις μεγάλες αλλαγές»
«Είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι πάμε “φουλ” στις μεγάλες αλλαγές», τόνισε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός και παράλληλα κάλεσε τους υπουργούς για μία ακόμη φορά να μην ασχολούνται «με όλα τα σενάρια που έρχονται και επανέρχονται, περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων». Οπως σημείωσε δε «πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας. Θα κριθούμε όχι από δηλώσεις αλλά από τις επιδόσεις μας στη δουλειά, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Και βεβαίως, να στηρίζουμε συλλογικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μηνύματα που στέλνονται από το εσωτερικό της χώρας, πρέπει να είναι όσο πιο σαφή γίνεται, γιατί όπως είπε, «αλλιώς, είναι πολύ εύκολο να ζήσουμε ξανά την αναπαραγωγή ενός στερεότυπου, μιας προκατάληψης για το τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει Έλληνας, τι σημαίνει ελληνική κοινωνία, ενώ αυτό έχουμε καταφέρει να το αντιστρέψουμε».

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας το συντομότερο δυνατό τους «δύσκολους και φιλόδοξους στόχους της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «καθήκον μας να επιταχύνουμε άμεσα όλες τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα «παραγωγική και ανταγωνιστική και θα μας δώσουν τη δυνατότητα μιας σίγουρης αναπτυξιακής πορείας, που θα δώσει δουλειές και ευημερία στη χώρα».

«Είναι σημαντικό να δώσουμε με σαφήνεια αυτό το στίγμα, εντός της Κυβέρνησης, στην ελληνική κοινωνία, και διεθνώς. Ότι προχωρούμε τάχιστα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να περάσουν αυτά τα μηνύματα και στην ελληνική κοινωνία και να στηλιτεύσουν «κάποιες πρακτικές από κάποιες μικρές ομάδες, που προσπαθούν να συντηρήσουν την ανομία ή την αυθαιρεσία ή κάποια προνόμια, ως δικαίωμά τους».

Ντίνος Σιωμόπουλος, Κωβαίος Αγγελος

This entry was posted on Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2011 at 11:04 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply