Τα πάνω-κάτω στον κλάδο των ταξί φέρνουν οι προτάσεις του Γιάννη Ραγκούση για το άνοιγμα του επαγγέλματος, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο και προβλέπουν ότι το Δημόσιο θα επανακτήσει τις άδειες που του ανήκουν.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου, κατηγορούν τον υπουργό για εμπαιγμό, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις θα ληφθούν μόνο όταν δημοσιοποιηθούν επίσημα οι προτάσεις Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν προβλέπουν ότι:

Οι νέες άδειες θα παραχωρούνται από το Δημόσιο με συγκεκριμένα κριτήρια και έναντι τιμήματος
Οι άδειες θα είναι αμεταβίβαστες και οι ιδιοκτήτες τους θα επαναξιολογούνται κάθε 5 χρόνια
Η ανανέωση θα γίνεται εφόσον δεν εκκρεμούν παραπτώματα και παράπονα για τον ιδιοκτήτη

Για τους περίπου 6,5 χιλιάδες ιδιοκτήτες που κατέχουν μισές άδειες προβλέπεται δωρεάν παραχώρηση των άλλων μισών. Ειδική, μέριμνα θα υπάρξει για όσους μπήκαν πρόσφατα στο επάγγελμα, ενώ το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τις μεταβιβάσεις που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και έχουν στερήσει έσοδα από το Δημόσιο, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή προστίμων.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αδειών με τη συνταξιοδότησή τους θα επιστρέφουν τις άδειες στο Δημόσιο, αντί να τις εκμεταλλεύονται οικονομικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Εισηγήσεις υπάρχουν για ευνοϊκή μεταχείριση στην απόκτηση νέων αδειών για όσους απασχολούνται ήδη ως οδηγοί, ενώ σημαντική βαρύτητα δίνεται από το υπουργείο και στα προμισθωμένα οχήματα, που θα είναι διαφόρων τύπων, εφταθέσια, εννιαθέσια, ακόμη και δίκυκλα και το κόμιστρο θα είναι σε διαπραγμάτευση με τον πελάτη, που θα μπορεί να επιλέγει το μέσο και να συγκρίνει τις τιμές, μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Επίσης, θα υπάρξουν επιδοτούμενα σεμινάρια για τους επαγγελματίες, ενώ προβλέπεται ειδική μέριμνα για την έκδοση νέων αδειών για Καλλικρατικούς δήμους με πληθυσμό κάτω από ένα όριο.

“Κρατικοποιεί τις άδειες σε ελεύθερη οικονομία. Ούτε η νομική υπηρεσία της Βουλής δεν θα περάσει τέτοιο πράγμα” δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος και προειδοποιεί ότι αν η κυβέρνηση “στηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα υπάρξει μέτωπο με όλη την κοινωνία”.

Καζάνι που βράζει θυμίζουν και οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς επίκειται η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων αλλά και η εφαρμογή των μετατάξεων. Εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ προχώρησαν σήμερα σε συμβολική κατάληψη λίγων λεπτών των γραμμών του ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι θα υπάρξει νέος γύρος μετατάξεων και μειώσεις αποδοχών μέσω των νέων συμβάσεων και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.