Μόνο ξύλο δεν παίζουν στη Γερμανία πολιτικοί δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι, που παίρνουν θέση στο πιο δημοφιλές, όπως αποδεικνύεται, θέμα συζήτησης εκεί, δηλαδή στην έξοδο ή μη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. “Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική ΄Ενωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα”, είπε ο Χίτχερ στην εφημερίδα του Ντύσελντορφ “Rheinische Post“.
Ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η αυταπάτη ότι η έξοδος από το ευρώ λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για μας”.
Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνο ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση 20 δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.

Η προειδοποίηση του Μίχαελ Χίτχερ ήρθε ως απάντηση σε σειρά τοποθετήσεων από στελέχη του στρατοπέδου της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Μέρκελ στον κυριακάτικο τύπο, τα οποία έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί, αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.
“Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές”, είπε ο κ. Μπόσμπαχ στην κυριακάτικη Tagesspiegel.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Χέρμαν Ότο Σολμς από το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) εκτίμησε ότι “η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια μόνιμη εστία αναταραχής και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα χρέους σε ορατό ορίζοντα”.
Για το λόγο αυτό “πρέπει να σκεφτεί μήπως ο δρόμος της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από το ευρώ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα”, είπε ο κ. Σολμς στην εφημερίδα Frankfurter Algemeine Sonntagszeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας πάντως η καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ έχει αποσαφηνίσει στους βουλευτές του κόμματός της ότι με την ίδια καγκελάριο δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος μεμονωμένων χωρών από την Ευρωζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.