Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το πρώτο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας της κυβέρνησης, για 55.000 ανέργους, λόγω εμπλοκής δεκάδων ΜΚΟ και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι «χωρίς τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ξεκινήσει» και αναμένει την τελική απόφαση του Συμβουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Εργασίας, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και από ομάδα βουλευτών της πλειοψηφίας, τις βολές του προέδρου του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη, αλλά και τον πόλεμο καταγγελιών που ξέσπασε ανάμεσα στους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν οι δικαιούχοι ανά περιφέρεια, ώστε οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί να γίνουν τις επόμενες μέρες συγκεκριμένες. Συνολικά στο πρόγραμμα θα δραστηριοποιηθούν 184 φορείς, οι μισοί στην Περιφέρεια Αττικής. Στην ιστοσελίδα epanad.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα ονόματα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Πολλοί από τους φορείς αυτούς δεν είχαν καμία προηγούμενη δραστηριότητα, ενώ και για ορισμένους από τους παλαιότερους φορείς εγείρονται ερωτήματα. Το πρόβλημα του ΑΣΕΠ, λοιπόν, δεν εστιάζεται αποκλειστικά στη διαδικασία επιλογής των ανέργων από τις λίστες του ΟΑΕΔ αλλά και στην επάρκεια των φορέων που θα τρέξουν το πρόγραμμα. Ο Γ. Κουτρουμάνης είχε τρεις συναντήσεις με τον Γ. Βέη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες οι επιφυλάξεις του προέδρου του ΑΣΕΠ δεν έχουν καμφθεί. Στην περίπτωση που το Συμβούλιο επιμείνει πως πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου το πρόγραμμα, το πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι διπλό, καθώς, πέρα από τη σκιά για πελατειακές σχέσεις, θα μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο.

Η ιδέα για το πρόγραμμα είχε πέσει στις αρχές του χρόνου από την τέως υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να παρακαμφθούν οι περιορισμοί του μνημονίου για την πρόσληψη εργαζομένων από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Η τελική του μορφή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για κοινωνικά θέματα στις 29 Μαρτίου 2011, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Δύο ήταν οι βασικές προτάσεις που ετέθησαν στη συνεδρίαση, η πρώτη να κινηθεί το πρόγραμμα με τη σύμπραξη ΟΑΕΔ και δήμων με τη σύσταση μίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα είχε διάρκεια ίση με το χρόνο υλοποίησης του προγράμματος και η δεύτερη πρόταση ήταν αυτή που τελικά προκρίθηκε, να κινηθεί το πρόγραμμα μέσω ΜΚΟ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτησε τη συνδρομή της ΓΣΕΕ. Αρχικά συζητήθηκε να εμπλακούν στο πρόγραμμα τα Εργατικά Κέντρα, ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε λόγω των νομοτεχνικών αλλά και των πρακτικών προβλημάτων και τελικά συμφωνήθηκε η εμπλοκή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Επειδή όμως το ΙΝΕ και το αντίστοιχο Ινστιτούτο της ΓΣΒΕΕ, που επίσης δήλωσε συμμετοχή, δεν διαθέτουν παραρτήματα σε όλους τους νομούς, η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν τελικά ανοιχτή σε Εργατικά Κέντρα, ΜΚΟ και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Στο χορό μπήκαν δεκάδες φορείς, εκ των οποίων αρκετοί, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, συστήθηκαν επί τούτου. Η κυβέρνηση δέχεται επίσης σφοδρές επικρίσεις και για την αμοιβή των δικαιούχων, η οποία ανέρχεται στο 5% του προγράμματος, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.